dijous, de març 10, 2011

Independentisme i Intel·ligència Emocional

Nou article al Bloc Gran del Sobiranisme:
http://blocgran.cat/?p=5022

Independentisme i Intel·ligència Emocional

 març 10, 2011 |  Fantassin Manel |

Aquesta és la versió estesa d’un apunt que vaig fer la setmana passada al meu bloc i a una nota de FB:
.
Fa deu dies  vam trobar-nos una dotzena d’amics que no ens vèiem des d’abans de les eleccions autonòmiques. Va ser curiós saber que,  dels vuit que tenien previst votar Reagrupament, cinc  van acabar  votant Solidaritat i els altres tres s’havien abstingut.  Segons deien, la causa fou la percepció que la imatge electoral de Laporta feia preveure una concentració de vots  i, per tant, la sensació que Reagrupament només faria nosa. Per tant, en el vot hi va haver no sols percepcions d’utilitat, sinó també de càstig contra aquells que, de forma previsible, només contribuirien a dividir el vot independentista de forma estèril.  En canvi, el meu cas era distint, perquè jo ho vaig decidir a darrera hora, seguint la proposta del meu antic partit, el PSAN, el criteri del qual, en tant que puntual, m’havia semblat bé atès que les CUP encara no ens presentàvem.
.
La conversa va derivar en temes psicològics, tot i que expressats des de la perspectiva profana dels qui no tenim coneixements psicològics però si sensacions que alguna cosa no rutlla a nivell nacional en l’aspecte emocional: com pot ser que tres partits  que ocupen el mateix espai acabin en actituds de fanatisme focalitzades envers els seus líders? Quina manca de maduresa! Seria diferent si això succeís entre ideologies diferents, però aquí la única diferència està entre els que des del govern estan obligats a jugar a la Realpolitik (ERC) i aquells altres  que, com que són nous (RCAT i SCI) i a més apareixen en un moment d’indignació amb Espanya, poden jugar la carta propagandística de ”la independència immediata” sense el descrèdit (derivat del soroll de les lluites de poder internes) que pateixen  els republicans.
.
Està bé que l’electorat castigui allò que veu tèrbol. Ja és això! Però resulta que no foren solament Rcat i ERC els perjudicats, sinó que va ser tot l’independentisme. Els vots dels sectors  més conscients es refugiaren allí on era previsible algun resultat (en Laporta facilitava la penetració mediàtica)  de manera que Solidaritat Catalana per la Independència  es va convertir només en una pastera on salvar quatre diputats. Tanmateix, la sensació era que la unitat de tots hauria capitalitzat moltíssims dels sufragis que han anat a parar als nous amics convergents de Zapatero.
.
Per a mi, el tema no passava de l’interès intel·lectual, atès que m’ho miro des de fora, però tot i això els vaig explicar el meu punt de vista sistèmic de sempre: que totes aquestes contradiccions són pals de cec  en un doble camí, vers  la correcció dels errors d’ERC, i en la clarificació del centre-dreta independentista. Això darrer és lògic, perquè la gran anomalia del Subsistema Independentista del Sistema Català de Partits és que CiU encara no es declara sobiranista. Però ara, per fi, ja hi ha gent de centre dreta que pot iniciar el canvi, gent que està usant la típica crida a la unitat (que als països normals pren la forma d’un front patriòtic dels partits en el moment decisiu de la presa del poder) per  a fer propaganda electoral, i en concret de la mateixa manera que ho fa CiU (“som nacionalistes i prou”), quan tothom sap que, a l’hora de la veritat, només sortiran elegits uns quants diputats i regidors, els quals hauran de gestionar les engrunes del nostre espoli fiscal bregant amb temes socials, temes com la política penitenciaria, les adopcions, les subvencions a les escoles concertades, els matrimonis gays,  l’avortament, les polítiques actives d’ocupació, els casals d’avis…
.
Un altre company va introduir un altre punt de vista: 1-és comprensible la dificultat de democratitzar ERC i també de convertir  CiU en un partit independentista, 2-però no s’entén que això impliqui obsessionar-se en animalades com que Laporta o Carretero són traïdors infames o que Portavella hagi de ser vetat en tant que republicà, 3-com tampoc s’entén la ceguesa dels nous independentistes de presentar-se a eleccions que tothom preveu que perdran (tot dividint el vot i sent, també per això, castigats electoralment). Aquest company afirmava que es tractava d’un problema d’Intel·ligència Emocional a escala nacional o potser limitada als independentistes.
.
He de dir que jo no tinc ni idea sobre aquest tema, però sembla ser que ell havia algun llibre que en parla. Segons aquest amic la Intel·ligència Emocional aplicada a les relacions polítiques implica un feedback, una relació amb l’electorat basat en la percepció que tenen de tu, sempre en comparació amb els que fan tot el contrari d’allò que tu fas. Si fins ara els electors recompensaven la política del “peix al cove”, després és percebut com “més intel·ligent” el nou independentisme  ”pragmàtic però clarament independentista”, fins que  t’auto-perjudiques en lluites caïnites i llavors ets castigat, i també quan  presentes candidatura en llocs on tothom veu que no tens res a fer, llevat de fer nosa, també et castiguen. Aquest seria possiblement el cas de Solidaritat a les pròximes municipals de Barcelona.
.
Ens vam acomiadar sense saber que l’endemà  aquest independentisme,  suposadament pragmàtic, tornaria a ser desacreditat davant la població: el Partit Democràcia Catalana anunciava el dia 3 el seu desacord amb la decisió de la Coalició S.C.I. d’anar sola a les eleccions municipals de la capital. En Laporta comentava públicament que no tenia sentit que S.C.I.  fes a BCN la mateixa tonteria que hauria fet RCAT a les municipals. Tot seguit, els seus ex-socis el posaven a ell a parir, tractant-lo poc menys que de traïdor. Des de llavors el facebook treu fum, alguns dels amics que estaven amb mi  en aquella trobada s’han mig-enemistat entre sí  per discrepàncies a favor o en contra del Tena o de l’Uriel o del Laporta, i un altre em diu que “si  fins ara era impossible el triomf electoral d’algú amb tan poc atractiu com en Trias, ara ja no ho veu tan estrany degut a l’estupidesa de tots els altres”.
.
Un conegut alemany em diu que això al seu país no passaria perquè allí els acords entre partits estan molt elaborats i se signen com un contracte, de manera que, com no pot haver dubtes legals, no és possible tractar ningú de traïdor, simplement: o tens dret a canviar de socis o no en tens i acabes davant d’un jutge; i posteriorment ja seran els electors els encarregats de valorar la idoneïtat de la decisió. No sé! La veritat és que comprenc els nervis i el malestar d’uns i altres, i em sap molt greu pels efectes de frustració en gent que estimo, però jo m’ho continuo mirant des de fora. En tot cas em reconec  encuriosit i li vaig donant voltes al tema de la Intel·ligència Emocional (d’entrada m’he fet amb tres llibres d’un tal Daniel Golemanque en parlen; ja us ho explicaré, quan els llegeixi, si veig que poden ser útil per aclarir alguna cosa), però us avanço que no sóc gaire optimista en aquest tema;  més aviat crec que aquests embolics són inevitables, perquè formen part de la clarificació necessària en el context d’un procés per omplir un espai institucional vacant i necessari de l’independentisme. Vaja, que segurament s’aniran succeint les crisis, fins que es normalitzi el sistema català de partits, és a dir, fins que tinguem un centre-dreta explícitament independentista. Només espero que aprenguem a fer-ho amb discreció, perquè el ridícul ens afecta electoralment a tots.
.
.
.
.
.
.
(Gotholonia)

7 respostes

  1. Andreu diu:
    Manel, en Goleman es de fa entre 10 i 15 anys. La teoria seva era bona, sobre el paper, però les interpretacions, i aplicacions, fets a un món ben diferent del nordamericà i en general del saxó i protestant, han estat, més aviat, molt fluixes i, sobretot, han estat tergiversades pels psicòlegs responsables-irresponsables de recursos humans a les empresses mitjans i grans, i ho van convertir en una nova excusa per a pretendre justificar ditades, porcades, i marranades. Vaja, com sempre. Ara bé, al 2011, crec que ja està bastant superat pel temps i els canvis tecnològics massius a les societats occidentals.
    Cordialment,
    Andreu
  2. Fantassin Manel diu:
    Moltes gràcies, Andreu. La veritat és que era un tema que desconeixia i ara que ho he començat a llegir m’està semblant una col·lecció d’obvietats per a ser competitiu en les relacions humanes, narrades en forma d’anecdotari i amb objectius moralistes, i sembla destinat a l’àmbit empresarial. Però vaja, només vaig pel segon capítol, anirem veient…!
    http://www.eduardpunset.es/178/general
  3. David Morgades i Clopés diu:
    Nou article a “L’HORA VALLFOSCA” : http://blocgran.cat/?page_id=5044
  4. Durruti fai Companys cnt amb psuc. diu:
    Fantasin, quin grupet d’amistats que tens, deu ser força divertit escoltar-los, per sort no són una mostra representativa de Catalunya, el més curiós és això dels que volen la indpendència abstenint-se, si es descuiden voten el PP o C’S.
    Segons la menva tactica per a aconseguir que CIU es digui indpendentista el millotr que hom pot fer és fer-se d’unió, però em sembla que haureu d’anar a missa diaria, un bon moment per asserenar-se i veure les coses clares.
  5. Fantassin Manel diu:
    Missa? No crec que sigui tant un tema mefísic com de déficit democràtic :-) …en en sentit de manca de representativitat de la seva realitat
    (quin percentatge de diputats independentistes explícits té CiU? I quin percentatge de votants independentistes?)
    per part de l’aparell de CiU, dels seus estatuts i del seu programa polític.
  6. Durruti fai Companys cnt amb psuc. diu:
    5, Fantasin quin grau del que dieu té SI,ERC, R i el que pugui ser? que ja no sé ni com se diuen, i per a uè serveix a efectes pràctics i de marca.
    Això de la missa diaria ho dic per a que es creguin que sou del partit i no infiltrats, no pas per altra raó.
    Estimeu prou Catalunya com per a aconseguir que Unió es faci independentista, tingueu en compte que és la clau.
  7. Fantassin Manel diu:
    és un dilema interessant:
    què opines que pot ser més lògic,
    que un partit s’adapti ideològicament a la majoria dels seus electors i dels seus diputats
    o que els electors i els diputats s’adaptin a la ideologia del partit?
    D’entrada sembla que hagi de ser la segona opció, però també és contradictòri que no sigui independentista un partit amb una majoria de diputats que se’n declaren, votats per una majoria d’electors que també.
    Dels 62 diputats que té Convergència i Unió, 43 declaren que votarien que Sí en un referèndum per la independència de Catalunya.