http://blocgran.cat/?p=3915
Virkhensita, que me quede como estoy!
novembre 25, 2010 | Fantassin Manel |
La diferència entre dreta i Esquerra no és pas una confrontació d’ideologies monolítiques, perquè el concepte de “dreta” ha estat sempre reactiu, és a dir, limitat a la reacció front els invents polítics amb els quals “una colla d’il·luminats intenten, de tant en tant, transformar la normalitat” social, econòmica o ecològica de cada país.
Per aquesta raó era tan difícil definir com “esquerra” governs conservadors comunistes, com el polonès, front els sindicalistes de Solidarnosc, que volien una transformació capitalista de la societat. És en el context de les conjuntures poc habituals que hem vist democristians i liberals d’esquerres i també socialistes i comunistes de dreta.
No ens ha d’estranyar la resistència dels polítics de dreta a fer passos decisius vers la independència, que seria una transformació, un canvi, una revolució, un daltabaix …una greu intranquil·litat per “no saber si potser acabarem perdent diners en el procés”.
És per això que la “política realista” evita fer canvis fins i tot en el llenguatge. Les paraules les carrega el diable i alguns mots poden encendre el populatxo. Fixeu-vos a l’entrevista de La Vanguardia com en Mas no solament “redunda” en l’objectiu conservador i compatible amb l’”status quo” espanyol, de “millorar” l’economia en sis o vuit anys, sinó que també evita referències clares als drets nacionals i a l’àmbit nacional. Fins i tot quan es refereix als “idiomes estrangers” que sap parlar, no considera estranger l’Espanyol, però si el francès, amb la qual cosa remarca l’àmbit estatal espanyol al diferenciar la Catalunya del Nord de la nostra cosmovisió nacional.
En resum: dreta és conservació, que és oposició a les transformacions i, en conseqüència, resistència a la independència de Catalunya en un moment que la necessitem com l’aigua que bevem.
Etiquetes Política catalana | 9 comentaris »
novembre 25, 2010 a les 11:57 am
novembre 25, 2010 a les 12:38 pm
el que més s’asembla a un espanyol de dretes és un espanyol d’esquerres
i tant les que son domiciliades a fora com les que son domiciliades dins de Catalunya
novembre 25, 2010 a les 5:17 pm
(dic que els comunistes polonesos ningú els qualificava de “esquerra” ni a “solidaritat” de dreta. El mateix anarquisme ha oscilat des de postures col·lectivistes fins al liberalisme més ianqui en funció de qui era l’enemic)
de tal manera que “dreta” és solament resistència als canvis.
.
M’EXPLICO: No nego les característiques que té el terme a Europa (liberalisme, democràcia cristiana…), però no podem limitar-nos a definicions etnocèntriques.
.
Per tant crec més útil l’accepció que definició:
“Es coneix com “dreta” el segment de l’espectre polític associat a qualsevol de les postures oposades a les posicions de transformació igualitarista de la societat”. Engloba per tant a corrents ideològiques molt diverses la separació de les quals depen d’allò que consideren prioritari (nacionalisme, tradicions, conservadurisme polític, ordre social, sistemes d’explotació dels recursos naturals…)”
.
Seria l’explicació per la qual la dreta catalana (CiU) ha rebutjat optar per la Independència.
novembre 25, 2010 a les 6:55 pm
novembre 25, 2010 a les 7:21 pm
De tota manera, aquest “cal treballar per aconseguir-la”, que dius, jo no l’he sentit mai a CiU ni l’he llegit. Pot haver estat en boca d’algún dirigent de CiU però si està escrita en algun document oficial del partit (que m’estranyaria) t’agrairé que me la facis arribar.
novembre 26, 2010 a les 12:46 pm
novembre 26, 2010 a les 2:01 pm
“que cal treballar per aconseguir la independència”.
.
T’asseguro que poques coses em farien més feliç, perquè hauràs vist com sempre situo l’assumpció oberta de la independència
per part de la dreta
com el pas més vital que requereix el nostre país.
.
Em podries fer arribar la ressenya?
novembre 26, 2010 a les 5:47 pm
novembre 26, 2010 a les 7:11 pm
Qualsevol país normal te dretes i esquerres, entec com a dreta la que intenta conservar el sistema tal com està i esquerra la que espera que evolucioni i canvïi però quan es tracta d’una nació sense estat i que lluita per la seva independència l’acció ha de ser transversal (amb tots els límits que poguem posar a la transversalitat) això ja fa temps que és va definir com a Front Patriotic.