dijous, de novembre 11, 2010

Associacions de Veïns i Front Patriòtic

Un nou article al Bloc Gran del Sobiranisme:

http://blocgran.cat/?p=3698


Associacions de Veïns i Front Patriòtic

 novembre 11, 2010 |  Fantassin Manel |

ask
-“…però tu per què creus que en aquest barri obrer, on tothom és immigrant, no existeix una esquerra espanyola, tot és esquerra abertzale? És gràcies a ASK…
.
File0003 - Còpia
kas
Era l’any 1984 i el meu amic Gotzon, militant de l’organització assembleària de KAS per al moviment popular,  m’estava intentant fer entendre que sense el nivell més proper a la població: les associacions de veïns (com a nexe entre el ciutadà i l’entorn immediat) i les altres entitats cíviques, no  s’avança vers la independència.
.
-“…si es que incluso en los colectivos gitanos estamos, joder!” (llegir-ho amb accent basc!)
.
Quin era el problema a Catalunya? Que l’independentisme havia badat, centrant-se en algunes entitats però deixant el moviment veïnal en mans de l’esquerra espanyola.
.
En plena construcció del MDT, i amb un Front Patriòtic en perspectiva a l’estil batasuno, els independentistes vam començar a posar el punt de mira en les associacions de veïns, però ja era tard, perquè la divisió esquerranista ens abocaria ràpidament al trencament i a la marginalitat, en favor del regionalisme centrista republicà que en fagocitaria les restes.
.
File0002Aquell moment dolorós, d’enfrontament caïnita i de trencament, que va convertir en foc d’encenalls la cosa organitzativa, va anihilar també una tàctica molt soviètica dels moviments d’alliberament basada en “l’exemple”: aquells que són reconeguts per la gent com a més pròxims, més íntegres, més sacrificats, més compromesos en les reivindicacions més properes, al BARRI, a l’AMPA de l’escola, en el voluntariat social…. no pot ser que siguin identificats com espanyolistes, o socioconvergents o carques… han de ser coneguts, reconeguts i valorats com independentistes del front patriòtic.
.
File0003
Aquest plantejament fou caricaturitzat, contraposat a “suposats valors joves i liberals” amb estètica de tribu urbana (les vinyetes de còmic que hi ha damunt i al costat d’aquest text).
.
Aquests records m’han vingut al cap, fa un parell de dies, parlant amb un cristià d’origen àrab sirià, però que ha viscut a Palestina i al Líban, i que m’explica com som de rucs a la Unió Europea i als USA per difondre i per creure’ns una visió estèril (en tant que no serveix per resoldre el problema, perquè és falsa)  sobre la realitat de les que denominem “organitzacions terroristes” que governen algunes d’aquelles regions. Diu que les imaginem formades per descerebrats religiosos i que, en conseqüència, pensem que tota la població que els vota també ho deuen ser, però que és TOT EL CONTRARI, es tracta de líders veïnals (diu que especialment dels rams de la construcció, el gas i l’electricitat!) que ocupen el temps en tasques voluntàries de tipus social i cívic, i que la població els ho reconeix.
mina.
A Catalunya han passat més de vint anys del que us deia al principi.
.
Per una banda els votants catanyols socialistes s’han vist en situació de víctimes, perquè trencada la percepció segregacionista que tenien de la Generalitat, ells, que eren d’origen espanyol, han estat ridiculitzats i maltractats, com a catalans, per part d’Espanya, tal com ho han estat les propostes de reforma de l’autogovern que liderava (degut al pacte amb ERC) una generalitat socialista comandada per un president andalús .
.
Per l’altra banda, l’electorat convergent, abans encotillat en l’autocomplaença, degut a la propaganda pujolista, ha pogut deixar de reprimir moltes expressions independentistes.
.
Deumil2_thumb7D’un electorat i de l’altre ha emanat bona part de la reacció independentista front l’agressió espanyola, la qual reacció, mancada de correspondència per part dels representants polítics, s’ha expressat a través de les entitats sobiranistes  i les consultes populars …definides per Josep Guia com ” un Front Patriòtic a la pràctica “.
.
Encara conservem, però, alguns dels dèficits de fa un quart de segle, entre d’altres que:
1-aquells líders més reconeguts en l’entorn veïnal no són pas independentistes, i que 2-els independentistes tornem a estar convençuts que som gairebé majoria electoral, perquè ho diuen els diaris, però quan individualment,  preguntem en el nostre entorn de treball o veïnal, ens adonem que els únics independentistes som un mateix i la parella. On es fica tota la massa sobiranista els dies de cada dia?
.conf-avc
Sabrem, aquesta vegada, estendre l’independentisme per tots els barris, per tal de crear la base que ha de garantir-nos la victòria, per damunt de ghettos, àmbits urbans, industrials o rurals …o continuarem refiant de la inhibició electoral de la majoria silenciosa catanyola?
.
.
.
.
.
.
.
.

14 respostes

 1. David Morgades (creador) diu:
  Un article molt treballat company, felicitats pel gran número de lectors que l’han llegit. ;-)
 2. Fantassin Manel diu:
  Gràcies, company!
  Però no és un nombre de lectors diferent de l’habitual, són els 200 de sempre.
 3. Jordi diu:
  Manel, el Front Patriòtic proposat a la II Assemblea Nacional va ser una diarrea descomunal. No intentis justificar-ho.
  Posats a justificar, es pot justificar una paròdia com aquest còmic (que reprodueixes parcialment, ja que era això, una crítica informal i una broma).
  Si vols parlar de tot això, reprodueix primer les xorrades que es deien a la ponència del FP proposada per la teva gent (res a veure amb el model basc, no té disculpa). Gràcies a les quals ens va aparèixer ERC i ho va engolir tot. I que ara està encarnat en la santíssima trinitat patriotera encapçalada pel senyor Laporta.
  Sembla mentida que a aquestes alçades encara estiguis amb aquestes cantarelles, després que la realitat us ho escombrés tot: l’actitud de Veres, Navarros i Cogolos no va ser gens patriòtica, per dir-ho d’una manera suau.
  Tu continua esbombant merda.
 4. Juli Palou diu:
  Fantassin, tens raó amb el que dius de aferrar-se a la base social però cada barri és un món diferent. Per posar-te un exemple: jo sóc soci de l’associació de veïns de Mataró Centre i vaig estar a la Junta però és un reducte de psuqueros que tampoc estan en aqquest moment conectats amb la gent del barri i la seva gran activitat és montar el “cinema a la fresca” a l’estiu.
  Quan els “rojiyos” van tenir repressentació municipal van desactivar les associacions veinals i ara, parlo de Mataró, són el tercer braç de la política municipalista.
  Però continuem avançant amb el Front Patriòtic sense pretendre treure la vena a velles mòmies sinó amb reivindicacions populars (on la AAVV també si afegeix) però que tenen més contacte amb la realitat.
 5. Juli Palou diu:
  Jordi, el Front Patriótic va ser i és una de les millors propostes que s’han fet en el independentisme català contemporani. Encara estàs encrostat en el malatís plantejament de tancar-se dins l’ou????
  Senyal que és una molt bona proposta és que ara comença expontàneament a portar-se a la pràctica.
  Potser no la vas saber llegir o la vas llegir amb ulls sectaris.
 6. Jordi diu:
  Alguns fragments del “Front Patriòtic”: O TESTIMONIS DE JEHOVÀ?
  Es tractava d’una ponència simplificadora, reduccionista, que tractava d’estúpids els militant del moviment….
  “-Un militant independentista no s’ha de conformar amb només això. Un patriota ha d’estar inserit al màxim possible a la seva estructura sociològica immediata. Per dir-ho amb paraules planeres: és més efectiu un patriota educat, atent, sempre disposat a tirar una mà als seus veïns o companys, respectat en la seva professió, sincer en la seva vida privada i preocupat pels aspectes immediats de la vida del seu col·lectiu humà que no un patriota marginal, de vida irregular, agressiu sense motius, deslligat de la seva base humana i malfeiner, poc respectat, sense facultats de fer mitjanament bé alguna feina concreta, manual o no.
  El primer aconseguirà amb molta facilitat estendre el seu àmbit d’influència i, de retop, l’àmbit d’influència de l’independentisme. Això no vol dir que els independentistes hagin de vestir de jaqueta i de corbata. No s´hi valen caricatures. No és imprescindible adquirir trets estètics, ni tan sols ideològics, en a societat dominant per tal de rebre el respecte dels nostres conciutadans. El poble –grans sectors obrers i populars- sap reconèixer el valor dels comportaments de les formes de viure anticapitalistes i catalanes.
  En qualsevol cas aquesta feina és exclusivament individual i requereix per tant d’una llarga reflexió personal sobre els mitjans i la forma de portar-la a terme.
  Un últim punt: no cal ser arquitecte o professor universitari per tal d’aconseguir els respecte dels conciutadans. Normalment, els qui més es guanyen aquest respecte en les poblacions són els carnissers, els paletes o simplement els estudiants preocupats per la història o el pervindre de la seva ciutat i que no defugen i saben fer, si cal, el treball manual. Imbricar-se en la trama social com a dirigents d’organitzacions o moviments no directament patriòtics encara hauria de ser una obligació de tots els defensors de la terra (treballar al si de les associacions de veïns, grups folklòrics, centres de recerca, sindicats obrers o pagesos, entitats esportives o recreatives…). En la mesura que la nostra presència al si d’aquest tipus d’organitzacions s’estengui més i més podrem dir que estem començant a construir el Front Patriòtic.”
 7. Jordi diu:
  Juli,
  que sàpiga, tu no estàs fent “Front Patriòtic” ara mateix. Estàs a l’òrbita de la CUP i això és un altre espai sociopolític diferent(sense aliances amb la burgesia nacional en primer terme, sense xovinismes ni reducciosimes i simplificacions infantils).
  Si estiguessis a SI o RCat en parlaríem: potser hagués estat l’evolució natural després de la desviació patriotérica que vau patir alguns durant uns anys.
  No us acuso de res. Però no em pretengueu vendre la moto després d’impedir uns avenços que estaven cantats si haguéssim contiuat amb la línia política dels anys 83-86. I gràcies a l’obsessió de fer colar el FP -peti qui peti- es va fer malbé un creixement espectacular que no vam saber canalitzar.
  No es poden alimentar Veres, Navarros i Cogolos i altres monstres i bla bla bla per després acabar amb el president del Barça com a paradigma de l’alliberament de la Pàtria.
 8. Fantassin Manel diu:
  Jordi:
  Varis fragments dels que esmentes els vaig fer jo mateix. Degut a que en aquella època
  (a diferència de maoïstes i gent tèrbola)
  jo era prosoviètic
  (i ho continuo sent, encara que ara estic a l’òrbita de les CUP),
  em vaig basar per escriure-ho estrictament en documents soviètics, no pas en testimonis de Jehovà.
  .
  La unió soviètica havia convertit en ciència la relació amb els estats postindependentistes del tercer mon basant-se en l’estructura de països centreeuropeus com Polònia, Txèquia, Alemanya de l’Est i Hongria, afegit a aportacions dels líders indepedentistes d’aquestes nacions tercermundistes obertaments prosoviètiques.
  .
  Si has llegit el meu article, els comentaris que em fa l’amic sirià sobre els líders veïnals de Hamàs i hezbolah recorden aquests aspectes. No són testimonis de jeovah, si que fan treball social i no, no són la madre teresa sinó que se’ls considera terroristes.
  .
  Més encara, en el meu entorn els patriotes inserits al barri, reconegut per la tasca social i veïnal, gens marginals, gens irregulars, gens malfeiners …resulta que van amb piercings i rastes, es foten la canya i el canutet, i quan no estan lluitant contra el forat de l’Ave segurament es munten una bona orgia.
  .
  Precisament per això el veïnat els valora, perquè es preocupen pels problemes del barri, al marge de l’estètica.
  No podria ser d’altra manera: són joves i aquesta és l’estètica jove actual, però a diferència dels que passen de tot, aquests lluiten per l’entorn i la gent els valora.
  .
  No és cert que per ser autèntic calgui ser malfeiner i pòtul, perquè llavors ni no sols no són líders revolucionaris, sinó que el poble al rebutjar-los a ells rebutgen la seva etiqueta si és que van d’independentistes.
  Ara bé, és improbable, perquè la gent que passa de tot, difícilment té una etiqueta de res compromès.
  .
  La CUP no fa aliances amb burgesia nacional com tampoc no ho feia el Front Patriòtic. El Front Patriòtic, i la CUP, i totes les experiències revolucinàries, segueixen l’esquema de classe, que vol dir que la classe més revolucionària i compromesa LIDERA la resta de les classes populars. El partit comunista ETA seguia el mateix concepte de Front Patriòtic soviètic: liderar la resta de les classes populars i ser reconegut per aquestes com a dirigent. Això no és pactar amb la burgesia nacional, sinó que la classe obrera lideri la resta de les classes populars.
  .
  Una cosa molt diferent és que, al nostre pais en concret, una entente d’esquerranistes, infiltrats i personatges amb ambicions personals, manipuli la teoria marxista aprofitant que un auditori inexperimentat, per tumbar un procés similar al batasuno.
 9. Jordi diu:
  Molt bona.
  Però no reconeixes que el text en qüestió no era idoni per aquella assemblea, i que us vau entossudir per imposar-lo a qualsevol preu. No sabia que la retòrica vitalista-xovinista fos de la teva ploma (ei, de bon rotllo). Tant se val. Qualsevol que llegeixi actualment aquest text et dirà que no s’adequa a la realitat. En aquell context encara menys.
  Per la resta de coses coincidim molt més del que et penses. Però precisament el simplisme d’aquesta ponència, les maneres i els esquerranistes passats a xovinistes de la nit al dia, sospitosos d’infiltrats i personatges amb ambicions personals em van decantar per l’altre tros de la família (no exempta d’això, com bé dius, però amb una ponència política raonable i raonada i consensuada, entre altres amb els presos i refugiats).
  T’asseguro que entre la major part de la gent que ens vam rebotar amb la ponència del FP no teníem simpaties pels maoistes i ni per la “gent tèrbola”. I entenc perfectament la concepció política clàssica del FP dirigit pel Partit i tal.
  La cosa té conya: perquè precisament podríem fer un bon repàs de la gent del FP que ja aleshores feina una vida “irregular” i poc inserida al seu entorn. Te’ls podria descriure un per un. I no crec que et fessis creus, ja que saps perfectament la trajectòria de molts d’ells (per posar un exemple: recordo perfectament com el Cogolo, en una colada col.lectiva a un autobús després d’uns festes de la Mercè, va fotre la mà a la caixa del conductor i, a més, també va robar un bitllet per cobrir-se quan vingués la policia. Tan rastrer com sempre…).
  Estic encantat que conservis els principis d’aleshores. I que preservis les part bones de la memòria del PSAN i del FP. Però puc deixar que colis aquesta mena de revisionisme sobre la nostra història. Crec que les coses s’han d’explicar com són i pel seu nom.
  Salut Manel!
  PD: Mai hagués dit que el redactor de la ponència del FP hagués estat un naturista com tu!!!! HEheheh Molt bé
 10. Fantassin Manel diu:
  Si, d’errors tots en vam cometre, segurament el text hauria estat idoni si s’hagués debatut durant un any en comptes de voler-lo fer pair en quatre dies. És com quan la proposta de dir “Catalunya”, que molts ens vam rebotar i vam haver de discutir amb valencians que si que eren totalment favorables a dir Catalunya, fins que al final ho vam admetre.
  Precisament la diferència està en el debat i en la idenietat del lloc. Per exemple:
  .
  En aquella assemblea jo vaig estar discutint amb gent que en aquell moment que em va tatxar de burgès (típic niñato que tracta de burgesa una frase de Lenin),
  i jo els vaig plantificar als morros documents d’Herri Batasuna (i de KAS) i publicacions de la URSS escrita Exactament en els mateixos termes de la ponència. I aquests companys llavors van canviar radicalment de postura.
  .
  Per cert, jo no vaig ser el redactor de la ponència, però la ponència fou debatuda prèviament i jo hi vaig introduir algun paràgraf i unes quantes esmenes, derivades d’un escrit que vaig publicar a El LLamp (en dues entregues) sota el títol “Contrapoder Popular”. Pots buscar-lo, suposo (perquè el Llamp devia treure com a molt un centenar de números en tota la seva història).
  .
  Tens raó en això de la vida irregular d’alguna gent, però això no treu que conceptualment el text és correcte i que pot servir d’autocrítica vers molts de nosaltres mateixos (jo tampoc no sóc un sant). Precisament quan vaig entrar en l’Associació de Veïns hi havia un tipus molt rar,que deia ser independentista, i que era la causa que els veïns consideressin els independentistes una colla de pòtuls. I en aquella època jo duia les grenyes fins les espatlles, però la percepció de l’independentis va canviar arrel de l’exemple de compromís i bon rotlle.
  .
  En tot cas, sobre això que diu del revisionisme històric:
  no sé si vas adonar-te que el tema es va partir pel mig.
  Potser per la teva gent això de considerar que l’exemple i el compromís són un tema de testimonis de Jeovah és una veritat acrítica i immutable,
  però per la meva gent és precisament tot el contrari: és paraula de lenin (qualificada de xovinista per illetrats) desmuntada per interessos foscos i
  (que l’autocrítica no falli)=> afavorit per errors nostres, perquè calia més temps i més debat.
  La història s’escriu a posteriori, ja veurem si recollirà la visió de Sendero Luminoso,o ambdós, o l’altra…
  .
 11. Jordi diu:
  Manel:
  Per a la teva col.lecció
 12. Fantassin Manel diu:
  Mercès. Ja posats, a veure si m’ajudes a trobar-ne d’originals, que estic intentant fer un recull i les poques que m’han quedat de l’època són més aviat penoses, com aquesta, de fulls fotocopiats, o pixel·lades tretes dels diaris… De fet les tinc totes al meu facebook i ja veuràs que és una pena!
 13. Jordi diu:
  A veure què trobo.
  Qui té un bon arxiu de fotos és el General. Encara és viu aquest bon home?
  Ell tenia un bona arxiu de material que convindria recuperar.
  salut
 14. Fantassin Manel diu:
  Si, però fa molts anys que no el veig. Qui segur que té fotos a dojo sónhttp://blocs.mesvilaweb.cat/node/view/105708/