http://blocgran.cat/?p=3263
Canvis al Doble Sistema Català de Partits
08/10/2010-Canvis al Doble Sistema Català de Partits (http://blocgran.cat/?p=3263)
Canvis al Doble Sistema Català de Partits
octubre 7, 2010 | Fantassin Manel |
.
Com podeu veure, aquest quadre està incomplet. A veure si podeu ajudar-me a completar-lo, però no com una travessa, sinó de forma raonada. Fixeu-vos que el sistema hegemònic actual és el de baix, l’espanyol. Quan ho sigui el de dalt, l’independentista, voldrà dir que ja estarem a un pas de l’alliberament.
.
Ara bé, tampoc no ens enganyem pensant que ho tenim a tocar, perquè ja he sentit alguns radiopredicadors intentant confondre el personal, equiparant majories socials amb majories electorals. L’altre dia venia a dir, amb molt encert, en Marc Arza, que és gràcies a la passivitat de la massa espanyolista a Catalunya (jo encara ho concretaria més: “és gràcies a la sevaactual abstenció a les eleccions autonòmiques”) que és possible bona part del nostre avenç. Podríem afegir també que gràcies al perfil baix de Montilla n’hi ha d’altres que encara tenen alguna cosa a pelar, perquè no han quedat fagocitats com li va passar a ERC en època de Pujol. O sigui, que aquestes eleccions i les futures encara poden donar sorpreses. Es per això que el quadre de dalt pot ajudar-nos a visualitzar l’evolució de sistema que ha de dur-nos a la independència.
.
L’any 2010 haurà estat important per la Doble Sistèmica Política Catalana, perquè haurà permès trobar inquilí (en Laporta) al nínxol centre-dreta del Sistema Sobiranista de Partits, i també perquè les CUP, malgrat no presentar-se encara a les autonòmiques, s’hauran consolidat també al nínxol de l’esquerra no centrista.
.
Ja sé que no haurem resolt encara el principal problema que sofrim: la manca de maduresa de CiU (hereva d’uns liderats molt propers als del PSC, basats en interessos econòmics espanyols més que en interesos nacionals catalans) que li ha impedit declarar-se sobiranista.
.
La conseqüència del problema convergent, en les properes eleccions, serà que els catalans triarem, en un 81,8%, partits que es reconeixen espanyols (que no neguen pas ser espanyols). Tanmateix, estic convençut que l’okupació d’aquest nínxol (per part de CSI i potser d’altres) és un pas endavant revolucionari que facilitarà la posterior incorporació convergent.
.
Aquest quadre no reflexa les magnituds actuals de cada projecte nacional, ni tampoc les dimensions de cada partit dintre del corresponent sistema de partits. Simplement posiciona els partits dins llurs espais naturals. En el cas de CiU, amb la posició descentrada cap amunt, vull ressaltar el seu caràcter provisional, fins que es decideixin a donar el pas vers l’independentisme (si és que mai es decideixen!).
.
Hi havia altres problemes a l’hora de fixar la posició convergent, degut a la important bossa de vot de centre esquerra d’aquesta coalició, segurament derivada dels orígens socialdemòcrates d’una part de CDC. Però, com bé diu en J. Guia, per qualificar una política no cal mirar qui la fa sinó qui se n’aprofita, la qual cosa ens permet adonar-nos de com CiU va accentuant la seva tendència a consolidar-se en l’espai de centre-dreta. També a IC-V hi ha un petit sector independentista provinent de l’ENE, però no és hegemònic i només aconsegueix posicionaments puntuals de tipus federalitzant (sovint ratllant el ridícul, com avui que deien que és més fàcil el federalisme que la secessió).
.
Dins el sistema independentista de partits tampoc no hi he sabut situar Reagrupament. Es una pena, realment lamentable, que hagi fracassat l’intent d’unificar el sobiranisme en una única marca electoral que escombrés, proclamés la independència i es dissolgués. Tanmateix, calia intentar-ho i està bé que s’hagi intentat, perquè és un primer assaig d’allò que haurà de ser tard o d’hora, en forma d’opció electoral, o a fora, en forma de front patriòtic!
.
Però, com diu el manlleu hispànic: “això és el que hi ha!” És a dir, que ni Reagrupament ni SCI “escombraran”, sinó que hauran de fer vida parlamentària amb pocs diputats, i s’hauran d’enfrontar, de tant en tant, a lleis sobre temes socials, religiosos, interrupció de l’embaràs, polítiques d’ocupació, subsidis… Estem prou segurs que aquests diputats sobiranistes votaran, en aquestes qüestions, el mateix que voldrien els seus votants?
.
És clar, el mateix problema que tinc amb els reagrupats l’hauria pogut tenir amb Solidaridart Catalana per la Independència. Però, per molt suport que tingui del PSAN, i a diferència de Reagrupament, si que m’he atrevit a ubicar SCI basant-me en el pes del seu líder, el qual veig clarament situat al centre-dreta. En tot cas, imagino que ambdues formacions, la de Laporta i la de Carretero, acabaran confluint majoritàriament en el nínxol de centre dreta, atès que és l’espai vacant. I suposo que pel camí perdran les seves fraccions esquerranes, les quals segurament participaran d’una ulterior regeneració republicana.
.
Atès que Reagrupament és un dels dubtes que tinc, m’espero a les vostres aportacions. També us demano l’opinió pel que fa a l’espai de l’extrem dret del sistema sobiranista de partits que, com veieu, està en blanc. A més, caldrà afegir també les formacions perpinyaneses, mallorquines, valencianes…
.
I per a què haurà de servir aquest quadre? Doncs no pretenc pas respondre a necessitats esquematistes, deterministes ni ortodoxes. Només és per ajudar a separar “la carn de l’acompanyament” perquè (en política) de vegades el segon cobreix el primer fins fer-lo confondre amb un plat de verdures. Mercès per la vostra col·laboració; i penseu que, per poca utilitat que tingui, potser ens facilitarà un saludable exercici de debat sobre aquesta dimensió de la nostra realitat!
.
.
.
Que tingueu un bon jorn de satisfaccions i de lluita en el camí de l’alliberament!
.
Fantassin Manel
.
P.D
Afegeixo aquí les dues aportacions al debat en format gràfic.
La primera, d’en Joaquim Llamusí:
.
.
i aquesta altra que ha demanat restar anònima i que és una completa Rx de la situació actual:
.
.
En canvi, el meu esquema, en realitat no el volia realista, sinó que insinuava allò desitjable (però l’objectiu final seria amb la franja espanyola prima i marginal en extrem) i allò anòmal (que reflecteixo situant CiU en posició descentrada, entre ambdues franges però dins de l’espanyola, tendent a sortir-ne).
.
Moltes mercès per totes les vostres aportacions,
Fantassin Manel
.
.
Etiquetes Política catalana | 18 comentaris »
octubre 8, 2010 a les 1:29 am
octubre 8, 2010 a les 4:06 am
octubre 8, 2010 a les 9:09 am
APA GUAPO MARXO AMB LA BICI AL L’ENTRECUIX
octubre 8, 2010 a les 9:31 am
.
-Em sap greu que pugui semblar desmobilitzador l’intent d’aclarir que se situarà en el centre dret independentista fins que CiU es decideixi a donar el pas.
En tot cas
.
-Tampoc no pretenc dir que els partidaris de la independència ho tenim magre, …des de la perspectiva cupaire, l’estratègia de RCAT i de la Soli no és pas l’única.
.
-Si ho he entés bé tu series partidari de no afegir Reagrupament dins el quadre, oi? atès que, en ser transversal, no encaixaria en cap nínxol de l’eix dreta-esquerra. Es així?
.
octubre 8, 2010 a les 9:42 am
.
-Coincideixo en la teva insinuació que (des del moment que Laporta estigui al parlament capitanejant un grupet petit) el seu desembarcament a CiU podria accelerar-se.
.
-Espero que, en el context d’aquesta fusió amb Laporta, la coalició CiU aprofiti per fer un pas decisiu cap a l’independentisme, ocupant definitivament el nínxol de centre dreta del sistema sobiranista.
.
octubre 8, 2010 a les 9:49 am
.
-En democràcia no tot és democràcia, hi ha pers
ones que tenen molt més pes que el conjunt. Si la majoria dels teus coneguts de
SCI són d’extrema esquerra i en Laporta és l’únic de centre dreta, jo crec més prob
lable que SCI es quedi al centre dreta amb en Laporta sol i que
siguin tots els altres els escindits.
.
-Entenc que em dius que
si surten pocs diputats de Reagrupament,
aquests, a l’hora de votar temes socials que s’hagin de debatre al parlament,
segons el teu criteri
aquests no se situarien al centre dreta
sinó a la dreta més dretana,
és això?
(merda d’ordinador que em deslloriga l text ):-(
octubre 8, 2010 a les 10:00 am
.
http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs388.ash2/66599_1481967001797_1012475170_31076793_4161901_n.jpg
.
no sé si tothom podrà veure la imatge !?
octubre 8, 2010 a les 11:43 am
octubre 8, 2010 a les 3:37 pm
octubre 8, 2010 a les 4:09 pm
això que diu de la comoditat em recorda altres converses amb gent de CiU que em deien que eren d’esquerres i que sentien còmodes dins uns CiU que ja es posicionava al centre dreta. Ho trobo curiós, com pots suposar.
Però també em fa pensar que és un símptoma mes que CiU ja hauria d’haver desembocat en l’independentisme i que la irrupció d’aquestes noves opcions sobiranistes de centre no són més que una reacció ciutadana a la traïdoria convergent. Així, doncs, des de la meva posició d’extrema esquerra, insisteixo en la meva esperança que el sistema independentista de partits acabi amb la incorporació CiU al club independentista.
octubre 8, 2010 a les 4:37 pm
octubre 8, 2010 a les 4:39 pm
octubre 8, 2010 a les 5:38 pm
octubre 8, 2010 a les 7:06 pm
a) Per qüestions personals amb la cúpula del seu partit: son els escindits d’Erc d’ara fà dos anys, amb el senyor Carretero per cabdill.
b) Per qüestions relacionades amb una deficient actuació democràtica interna: son els primers escindits de Reagrupament, que no van poder acceptar les actituts cabdillistes del lìder indiscutible, alguns d’ells literalment expulsats de Rcat: son els elegits a les primàries de la Soli, gent que estima el país, els independentistes de pedra picada, que no temen l’èxode.
c) Per deserció d’última hora de gent de Rcat, alguns ja inclosos fins i tot en llistes electorals i altres en donar-se compte tardanament que els engolia un sistema de baix perfil democràtic i autoritarista: son els de Girona i altres.
d)Els incòmodes amb els posicionaments d’ERc i CiU relacionats amb la proposta de ILP presentada al Parlament, que coneixien prou bé la transversalitat política absoluta dels 30.000 fedataris disposats a recollir signatures: aquests tothom sap qui son.
e) Hi podriem afegir els asistents a la última manegada en la confecció de la llista per BCN de Rcat, una vegada tancada i publicada, per encabir una destacada activista de la Plataforma i el subsegüent trànsit de la perjudicada cap una altra llista provincial, més propera al seu lloc de residència habitual. Aquests ja son pocs, els d’última hora, ja que finalment s’adonàren que no eren del mateix pedigree.
Si algú es veu en cor d’afegir alguna cosa més, de la muntanya que n’hi ha, endavant. De totes maneres, el que jo hi afegiré és que no estem en un moment en el qual ens hem de mirar l’espectacle amb ulls provinents d’antics esquemes de posicionament polític, en creure que les ideologies, per fí, ja no juguem un paper tant fonamental i trascendental en el que està passant a casa nostra.
octubre 8, 2010 a les 7:10 pm
octubre 8, 2010 a les 8:57 pm
octubre 9, 2010 a les 10:57 am
coincideixo amb els teus desitjos, però no sé la coalició encara és possible. Ho veig molt magre!
.
-Oriol de Mollerussa:
és fàcil fer un dibuix situant les coordinades de proximitat a Espanya i a la Independència. Jo ho he fet reflectint situacions anteriors (em sembla que ho tinc al meu blogspot). Però en aquest cas només volia FIXAR ELS NINXOLS (per tant obviava les oscilacions amunt i avall excepte en el cas CiU per evidenciar la contradicció on es troba). Per això quan en Joaquim Llamusí simplement hi ha encabit reagrupament, però hauria estat un conyàs bellugar tots els altres!
.
-Joan P.:
El problema de la transversalitat en forma de producte electoral és que la realitat quotidiana està formada d’interessos socials, per tant la tendència és aquesta, social i, en conseqüència, la “marca transversal” tendeix a desaparèixer (com molt bé ells mateixos preconitzen).
La meva dificultat per encabir allò que no vol ser encabit deriva del meu convenciment que no es disoldrà sinó que tendirà a consolidar-se (a prendre partit social). Però potser és molt a la llarga o potser m’equivoco!
Coincideixo a tutti pleni amb les teves previsions sobre els vots electorals que rebran.
.
-Josep M. Pons:
Fas una descripció tan crua com és de crua la realitat.Enhorabona! Tanmateix jo relaciono aquestes misèries humanes amb els discursos (o excuses) sobre la fi de les ideologies i, per tant, no tinc prou confiança per mirar-m’ho amb altres ulls. Prefereixo continuar mirant-m’ho amb els vells esquemes, em dóna seguretat. Em dóna seguretat saber que uns i altres són bons amics que competeixen electoralment perquè pensen diferent en comptes de veure que uns i altres pensen igual però competeixen perquè estan a parir entre ells.
.
-Vallfosca:
doncs au! posa’t a dibuixar!
.
-PROPOSTES GRÀFIQUES:
Si us ho torneu a mirar, veureu que he afegit a cap d’avall de l’escrit les dues aportacions al debat en format gràfic. La primera, de Joaquim Llamusí i una -anònima- Rx molt completa.
.
En canvi, el meu esquema, en realitat no el volia realista, sinó que insinuava allò desitjable (però l’objectiu final seria amb la franja espanyola prima i marginal en extrem) i allò anòmal (que reflecteixo situant CiU en posició descentrada entre ambdues franges però dins de l’espanyola tendent a sortirn-ne).
octubre 9, 2010 a les 4:24 pm