diumenge, de març 16, 2008

ERC - GRUP PARLAMENTARI A MADRID


Necessiten ERC, IU-ICV, BNG... formar Grup Parlamentari a Madrid?

Si, perquè això comporta uns ingressos econòmics gens menyspreables, així com trascendència mediàtica, tampoc gens menyspreable.

Necessita el PSOE que IU-ICV tingui Grup Parlamentari?

Si, perquè la relació entre PSOE i IU-ICV és sistèmica.

Li convé a CiU que ERC formi grup amb IU-ICV?

Moltíssim, perquè li permet no solament explotar propagandísticament que CiU és l’única Minoria Catalana al Congrés i, a més, que ERC forma una coalició espanyola fonamentada en apuntalar un partit espanyol i marginal com és IU.

Li convé a ERC formar Grup Parlamentari amb IU-ICV?

No, a no ser que el PSOE oferís a ERC una més que sucosa compensació.
Es tractaria d’un Grup que no es justificaria en el fet de ser un Grup Català, donat que en formaria part un partit no català i un diputat no català, diputat que més que probablement “xuclaria” més televisió que els catalans, portant molta confusió a l’electorat republicà.
Tampoc no es justificaria en l’afinitat ideològica perquè ERC té vocació hegemònica, d’abastar el centre-esquerre del projecte independentista i, en canvi, IU-ICV no té altre paper que fer de consciència crítica del PSOE.
Finalment caldrà fer trampa, donat que no està permès formar Grup Parlamentari conjunt a forces que han competit entre si. Es una trampa possible –encara que fa lleig- amb el suport del PSOE, donat l’interès sociata per aquesta solució.

Quina alternativa té ERC?

Formar grup parlamentari amb el BNG:

1-Permetria sintonia independentista perfectament justificable ideològicament (d’esquerres i d’alliberament nacional). Seria un pacte entre dues forces independentistes de nacions germanes sotmeses a l’imperi. Les iniciatives parlamentàries podrien perfectament ser compatibles i fins d’aplicació comuna (sense haver de barrejar-se amb les iniciatives en lògica espanyola d’en Llamazares, o d’haver d’anar “alternant” les iniciatives d’interès nacional català i les altres).

2-Permetria acabar d’una vegada per totes amb l’anormalitat històrica que suposa el pacte del BNG amb CiU, pacte sorgit d’una conjuntura en què tenien en comú sols el fet de ser forces electoralment significatives i en aquell moment el BNG volia consolidar una imatge de partit de govern.

3-Evitaria fer una trampa lletja, perquè BNG i ERC no han competit entre si electoralment.
Tot això d’una primera pensada. Segurament si algú te temps, encara podrà trobar més arguments.