dilluns, de març 17, 2008

ERC de dreta a esquerra: el centre sempre tendeix a guanyar

No tinc tan clar que en les primàries d'ERC la militància primi la rauxa nacional més que la sensibilitat social.

La nova ERC sorgeix de la generació que argumenta la major coherència nacional (per tant, independentista) de l'esquerra patriòtica, és a dir, dels que no s'han de veure supeditats als negocis (a canvi d'acceptar Espanya, com sempre havia fet CiU), i les bases republicanes saben, com ho saben els sobiranistes de CiU, que la intensitat de la pressió nacional és tàctica. Es per això que la tendència ha estat la de constituir-se, dintre dels sistema de partits del projecte nacional català, en un eix esquerra-dreta.

Com que les lluites i les contradiccions es donen en la societat i també dins dels partits, és de preveure que qui s'emporti la victòria sigui, també dins del partit, el sector sociològicament més ampli, o sigui, el centre.

Quin és el centre ideològic social d'ERC? Donat que no soc d'ERC només puc especular: Si RCAT i en Carretero és la dreta, i l'Huget i en Xavier Vendrell és l'esquerra, probablement en Carod és el centre. Hi ha un modificador, que és el fet que en Puigcercós rebutja el marxisme i, per tant, també caldria situar-lo al centre. Per tot això, em dóna la sensació que les coses no hauran de canviar pas gaire, a no ser que hi acabi havent canvis importants en la composició de la militància durant els propers mesos.