divendres, de maig 19, 2006

La teoria conspirativa del SI estatutari

La teoria conspirativa del SI estatutari.

Realment el carrer és savi o, si més no, imaginatiu. Avui he sentit un manobre que, com no sabia que el NO d’ERC ha estat forçat per les bases, hauria pogut crear una teoria conspirativa digna de Ianquilàndia. En síntesi consisteix en que, encara que el tema no interessa, cal votar si per contrarestar els dolents que volen el NO, però segurament s’han posat d’acord els dolents amb els bons per a que els primers demanin el NO i així la gent decent es mobilitzaria pel SI.
+
Us explico com ha anat. Estàvem esmorzant al bar prop d’una colla de manobres i paletes de l’obra que estan fent al costat. Per l’accent els he etiquetat tots com a pertanyents a l’immigració espanyola de fa mig segle (em refereixo als seus fills, és a dir, gent com jo que, en comptes de créixer en un entorn mixt, s’han criat en les poblacions de l’entorn de Barcelona en ambient predominantment andalús), llevat d’un home més jove amb barba rossa-pèlroja i d’accent semític (probablement marroquí o algerià).
+
Ens ha cridat l’atenció perquè parlaven de política, la qual cosa no és gens habitual. De seguida hem vist que el tema polític havia derivat de l’esportiu i, en concret de la intervenció de Zapatero i dels líders catalans ahir a Paris en el partit de fúbol. La mateix premsa gratuïta ha comentat vàries teories sobre l’efecte del partit en el vot estatutari. Sembla ser que aquesta premsa ha influït positivament en els hàbits de lectura populars i m’alegro per això.
+
Però allò que més ha fet que em quedés amb la pel·lícula ha estat un comentari sobre “extremismes”. Ja sabeu que m’encanta tot això dels centrismes i els extrems polítics. En concret un d’ells responia a un comentari despectiu sobre “la mandanga del estatuto” amb tota una anàlisi: “...nozotroh nunca hemo votao la generalitah...” (això és més que probable ja que sabem que l’abstencionisme és immens en les votacions autonòmiques catalanes entre la població monolíngüe; igual com ha va ser en el referèndum de l’estatut en funcions) “...pero zi loh extremista ze lo quieren cargar...!”
+
Quan un d’ells pregunta “si el PP es extremista” tots els altres responen que si. Això m’ha cridat molt l’atenció perquè ja fa temps que escolto molt comentari filo-pp en les converses de bar, especialment entre treballadors de l’extra-radi; després he recordat que un d’ells portava fa dies una revista de la conc, per tant pot tractar-se de gent –de la poca gent- sindicada i això explica plenament que tinguin forta consciència anti-pp. No exagero, només cal que pareu l’orella i veureu com ha canvia la percepció del P.P. on abans era inconcebible. Finalment un altre es fa un embolic entre el Carod, ETA, l’Al-Qaida per, al final, posar-los tots al sac dels dolents “...los malos no lo quieren, puez habrá que votar esta vez la Generatah...”
+
I aquí és on ha aparegut "el llest", precisament el més alt i amb la veu més forta, tant que ha quedat tothom callat, dient que “...zeguro que se han puesto de acuerdo el Zapatero con el PP y con el Carorovira para que los extremistas digan que no y así la mayoria de nozotroh, que nos importa un cuerno todo eso del catalán, vayamoh corriendo a votar si”. El debat ha tornar al terreny futbolístics no sense abans comentar varis dels assistents que, segurament sí que és una conxorxa, però que, per si de cas, més val votar no fos que guanyessin “els dolents”. Cal escoltar més el carrer (els coneixements, les opinions i les fantasies) en comptes de mirar-se tant el melic o manipular enquestes.

3 comentaris:

kapde ha dit...

Bé, tot i ser uns raonaments eminentment simplistes ("Jo voto que si perquè aquests voten que no" i tal...) està bé que es comencin a preocupar per les qüestions del País.

Això ha servit a molta gent per iniciar-se en la qüestió nacional catalana. Jo m'hi conto i hi he entrat molt a fons.

El que si que és veritat és que molta gent veu Esquerra com un partit tirant a extremista (sinó extremista). Cal parar atenció a aquest fet ja que no crec que sigui només pels atacs que es reben des de fora que hi ha gent té aquesta visió.

Salut!

Fantassin ha dit...

Es normal que vegin encara ERC extremista la gent d'origen espanyol, perquè estan imbuïts d'ideologia imperial sobre el seu origen nacional, per tant el seu trencament de la seva Espanya és necessàriament extremisme.
A més a més els sonen altres experiències separatistes, que han vist a la tele, i que han requerit de tècniques terroristes. I, per últim, Espanya no té prou cultura democràtica per acceptar un altre 98 (fixa't si els va arribar a fotre la pèrdua de les colònies d'ultramar que encara els queda un altiamericanisme larvat -per la guerra de Cuba- del qual ignoren l'origen però no el poden evitar).
En fi, penso que ERC te claríssim que li toca continuar moderant-se (en esquerranisme) per tal d'ocupar el centre polític de la població que se sent catalana i prou. I a tots plegats ens toca anar fent pedagogia de que ens anirà millor a tots (nous catalans o no tan nous) per la butxaca si ens independitzem.

kapde ha dit...

Si, només cal veure com tracten a TVE3 el referèndum d'independència de Montenegro relacionant-ho amb exaltacions dels genocides serbis....

Pel que veig els sociates, pels seus lemes, coneixen molt bé el 'nivell' del seu electorat...

Sort que és fàcil girar la truita amb eslògans tan demagogs.

http://catalunyapersempre.blogspot.com/2006/05/acudit_19.html

No se si la pedagogia funcionarà. Si no volen o no saben escoltar...De tota manera s'ha de començar a treballar fora dels partits, també. Ja que algú que no pot ni veure Esquerra per motius electorals podria ser solidari amb la causa del poble català i tot.

Salut!