dilluns, de maig 22, 2006

La Consti i les victimes

Diu en Zapatero que vol que la Consti recordi les víctimes del terrorisme al preàmbul.
Em pregunto si una iniciativa com aquesta, a les portes de l’inici de les converses amb ETA, no és ja en sí mateix una manera d’iniciar la negociació. Es comença reivindicant el reconeixement a les víctimes; el discurs implícit vindria a dir: “vosaltres els terroristes dieu que el terrorisme era reactiu a l’agressió imperialista espanyola i a les víctimes causades per ella (igual com la Resistència Francesa va causar víctimes), però nosaltres els espanyols diem que, en realitat, fou la repressió legal la que va reaccionar front el terrorisme (i d’altres excessos identitaris bascs)”.
En conseqüència possiblement acabarà damunt de la taula una proposta de consens en la qual es proposarà que el preàmbul reconegui totes les víctimes del procés, des de les víctimes del terrorisme fins les víctimes de la legalitat, volgudes i colaterals.
L’objectiu de tot plegat seria anar generant debat al carrer, per a que la gent vagi paint que hi ha píndoles que cal empassar per ambdues bandes. El resultat final serà, molt probablement, deixar la Consti tal com estava, no fos que una imprudència, en la qual es posés més énfasi en uns morts que no pas en altres, posés en perill la jugada, s’acabés trencant la baralla i recomencés el degoteig.