divendres, de juliol 29, 2005

Per a que ha de servir el nou Estatut d’Autonomia de Catalunya?


Per a què ha de servir el nou Estatut d’Autonomia de Catalunya?

Ha de servir per a demostrar que no és útil, que continuem incòmodes, també pot servir per alleugerir el robatori que patim, i servirà també com a dogma i fita d’aquells que es volen sotmesos al veí, i també a aquells altres que de tanta prudència ratllen la traïdoria. Però ja veureu que l’efecte dominant serà el primer, i ho demostrarà el fet de que l’Estatut no deixarà de ser criticat com a font de discriminació en vers els catalans.
Li hem de reconèixer un efecte positiu al procés d’elaboració del nou Estatut: el d’haver generat debat. Segurament no tothom deu estar content d’aquest efecte, perquè hi ha gent que s’ha vist obligada a retratar-se amb afirmacions tan obligades com absurdes, que sonen absurdes les diguis com les diguis.
On he sentit més comentaris amb to absurd ha estat en l’entorn convergent, i on he sentit més lamentacions per haver de dir en veu alta tot el contrari d’allò que es pensa (per disciplina de partit) ha estat en l’entorn socialista.Uns i altres s’han esforçat en amagar evidències. N’hi ha que són tabú, com que l’Estatut, tot i que proclami amb molta pompa drets històrics, és una concessió dels nostres veïns (ja us podeu escandalitzar!), i l’evidència subsegüent de que només ens concediran allò que voldran (llevat que nosaltres tinguéssim força per a obligar-los al contrari, que no és el cas, com se sospita que va passar amb el vigent Estatut basc).
L’altra evidència és que l’Estatut que s’aprovi serà aquell que més s’assembli a l’ideari de les dues formacions majoritàries, PSC i CiU. Encara que els segons tirin pilotes fora, amb l’ajut de l’extrema esquerra independentista, declarant que amb un govern de CiU i ERC s’hauria pogut aconseguir que els nostres veïns haguessin tingut a bé concedir-nos graciosament un status de quasi sobirania.
La realitat final –desenganyem-nos- serà la que voldran PSC i CiU. Els socialistes, que a hores d’ara estan creant mala consciència als seus militants catalans pel rebuig -obligat des de Madrid- als "drets històrics". Els convergents, que evidencien més ganes de ser socis del PSC que no pas de fer avenços, ja no en l’autogovern, sinó que ni tan sols en l’extensió de la llengua (i no ho dic solament per la passivitat, dels darrers vint anys, algú ha vist algun convergent intentant parlar en català, malgrat la prohibició, als plenaris congrés espanyol o a l’europeu?).
Per a desgràcia d’uns i altres, l’Estatut no és solament simbolisme, sinó que és un eina que permetria alleugerir la pressió econòmica (les conseqüències del "espoli fiscal", de la manca d’infrastructures i de la incapacitat normativa del govern) una forta pressió que recau no solament damunt els treballadors, sinó també sobre els empresaris. Per tant les forces econòmiques i socials també pressionen als partits per tal que s’aprobi l’Estatut amb el màxim de poder per a Catalunya. Així doncs, això que en la pràctica és una graciosa concessió dels nostres veïns, ha de complir uns expectatives independentment dels interessos de CiU i PSC.
Torno a la pregunta de l’enunciat: Per a què ha de servir l’Estatut?
Per als que tenen l’última paraula, convergents per una banda i l’estat espanyol (vull dir l’encarregat de fer les rebaixes a Catalunya, és a dir, el PSC) per l’altra, el nou Estatut ha de ser allò màxim a què és pot aspirar, perquè no hi ha vida fora d’Espanya. Per a les forces econòmiques ha de ser una mica d’oxigen. (els qui deriven del revolucionarisme tercermundista diuen que "quant pitjor millor", i que quant més escanyats més fort ens rebel·larem; en canvi un amic de Tolosa m’explica que és tot el contrari, quan el país s’empobreix també perd consciència).
Per a l’independentisme l’Estatut ha de servir per a demostrar que amb les màximes atribucions que permet la Constitució, els catalans continuem estant discriminats en relació a estats més petits que nosaltres, com Hongria, Dinamarca, Lituània o Malta, i fins i tot, en relació a Euskadi.
En resum, ha de servir per a constatar com cau pel seu propi pes aquella frase de Zapatero a Puigcercós al Debat d’Investidura, presagiant que, de tan còmodes, ja no sentiríem la necessitats de reclamar la independència. Que els convergents ja no podran justificar-se dient que la Constitució permet més coses i són els governs els que interpreten restrictivament. Que no quedarà altra sortida...

1 comentari:

Fantassin ha dit...

Guaita, un punt de vista que comparteixo, que per evident que sigui, encara era tabú al a premsa. Sort que l'Huguet no té pèls a la llengua:

http://www.vilaweb.com/www/noticia?p_idcmp=1483517
DIJOUS, 18/08/2005 - 19:41h
Huguet creu que PSC i CiU governaran junts si no s'aprova l'estatut
El conseller diu que seria el pacte lògic
El conseller de Comerç, Turisme i Consum, Josep Huguet (ERC), ha dit a l'UCE de Prada que existeixen "totes" les possibilitats que PSC i CiU governin junts "si l'Estatut s'avorta a Catalunya", perquè "la lògica portaria que els dos partits que han administrat i que són responsables de l'anterior etapa acabessin gestionant els residus d'aquesta etapa". També ha dit que si l'estatut és rebutjat a Madrid hi ha un augment de l'independentisme.

Josep Huguet també ha advertit convergents i socialistes que "continuar governant Catalunya amb els pressupostos actuals i sense millorar l'autogovern és molt ingovernable". "Els hi regalem", ha dit el també dirigent republicà.

El conseller ha insistit que després d'un fracàs estatutari "ve un govern de misèria PSC-CiU enviant un Estatut i un finançament de misèria", en al·lusió a la legislació vigent. Per això, ha considerat que els dos partits "no tindran valor" de fer fracassar el projecte estatutari.

"Si PSC i CiU no són capaços de posar-se d'acord, el càstig electoral serà brutal, i ERC serà activa en aquest càstig", ha advertit. Ha afegit que, de la mateixa manera, si és a les Corts on fracassa l'Estatut, "ERC no serà la que perdrà".

Huguet ha advertit també que si l'Estat "es resisteix" a "propostes sensates" des de Catalunya, "hi haurà un increment accelerat de la consciència nacional en àmplies capes catalanes que ara no tenen aquesta consciència". En qualsevol cas, ha dit desitjar sincerament l'Estatut, perquè "fa molta falta".