dijous, d’agost 11, 2011

Identitaris Catalanistes?

Nou article al Bloc Gran del Catalanisme:

http://blocgran.cat/?p=6365

Identitaris Catalanistes?

 agost 11, 2011 |  Fantassin Manel |

Aquest article va de paraules reivindicades, confiscades i renunciades. Diu que els reis catalans pertanyien al  grup dominant d’origen germànic (i endogàmicament racista) anomenat “Hispani”, raó per la qual,  quan va començar l’expansió catalana, a costa d’Al-Andalus, els monarques de Catalunya haurien tingut la necessitat d’anomenar Hispània els nous territoris que anaven conquerint (malgrat que he llegit que l’expedició catalana contra Còrdoba va ser anomenada “Expedició contra Espanya”, per tant, pel poble ras, Espanya era el nom del país àrab veí). Però en Jaume I i la seva família es van haver de fotre, perquè el nom “Hispània” ja havia estat confiscat pels reis emperadors de Castella. Així doncs, amb l’ascens social de les classes indígenes, amb la barreja d’aquestes amb les grups nobles en descens, i amb la renúncia, per part dels reis,  del gentilici “Hispani”,  s’aniria consolidant la consciència de catalanitat. Per contra, l’any 1962 en Joan Fuster no veia necessari, en tant que valencià, de renunciar al gentilici “català”, perquè es podia fer derivar del terme “Països Catalans” que, per en Joan Fuster, era el pas previ a una extensió futura del nom nacional “Catalunya”.
.
“Como no sus ehteis quietoh sus vaih a caé!” Qui parla així als seus fills en mig de la nostra conversa, m’ha estat fotent un rotlle, que denomina “identitari”, contra allò que considera una “invasió musulmana”. És clar, jo li he respost que entre ell i el meu col·lega  (musulmà, nascut al Marroc i que parla un català anys-llum millor que el meu) no puc evitar considerar que el musulmà és més català que jo, però que  “…en canvi, per a mi, tu, en tant que espanyolista, ets l’estranger!”. Mesos més tard sentia aquesta parauleta, en forma de definició política,  per segona vegada; aquest cop per part d’un auto-denominat “identitari catalanista”, el qual em fotia el mateix rotlle anti-musulmà. “A mi plim, que sóc ateu” –li vaig respondre- i ell em respongué que ell també ho era, però que “…cal salvaguardar els trets identitaris catalans…”. Espero que la covardia i el peix al cove convergent no siguin trets identitaris nostres!  Al final la prova del cotó va ser simple, li vaig preguntar: “…què prefereixes ser, espanyol o musulmà?” La resposta va ser la primera opció. “Doncs està tot dit” -li vaig respondre- “un independentista català de debò no diferencia entre espanyols i marroquins, com no sigui per a recordar que els imperialistes que ens roben, ens dominen i ens exploten són els espanyols, no pas els musulmans”.
.
Encuriosit per aquesta nova terminologia, que col·lisiona amb un concepte universalment acceptat, com és la “identitat” (tant que fins n’està ple de “cerveses identitàries”!), començo a sospitar que pot tractar-se d’alguna estratègia espanyola per tal de fer-nos perdre de vista la dialèctica “Catalunya/Espanya” i, d’aquesta manera, neutralitzar bona part de la lluita d’alliberament que menem. No se m’acut altra manera d’esbrinar-ho que preguntar directament als “militants identitaris”, per tal de valorar fins quin punt poden estar infiltrats per l’enemic. Estableixo contacte amb mitja dotzena d’adolescents de Perpinyà, que han aparegut sobtadament per les xarxes socials proferint consignes desinhibidament independentistes catalanes barrejades amb referències europeistes i xenòfobes. En adonar-me que alguns amics d’aquests llueixen creus gòtiques i simbologia feixista, he pogut demanar precisions sobre el seu argumentari, que anomenen “identitari”.
.
Les seves respostes han estat amanides de moltes consignes: “anti-capitalistes”, “anti-ultralliberalisme”, “independentistes”, “bolxevics” (sic), “europeïstes” i  “anti-immigració” són les consignes habituals. Però, en la discussió, totes aquestes consignes han estat matisades fins perdre’n el sentit (fins i tot el suposat “socialisme” té més a veure amb el de la Falange i està a les antípodes del marxisme!) llevat de la darrera: “ANTI-IMMIGRACIÓ”. Fins aquell moment jo pensava que la suposada “identitat catalana” plantejava algun qüestionament dels immigrants espanyols i dels francesos residents a Catalunya (més enllà de referències a un “estat català”, però no, no és així, de cap manera. Els pregunto el per què,  i la resposta és que “…ni espanyols ni francesos posen en perill la nostra essència judeo-cristiana”. Els vaig respondre que, parlant d’essències, estava clar que la seva suposada essència identitària catalanista no és altra que “abanderar, de forma populista, la croada anti-islam, ja siguin aquests musulmans europeus (bosnis, albanesos, kosovars, búlgars….) o no”.
.
Dotze mesos més tard “l’identitarisme catalanista” ha creuat l’Albera i ha arribat a Barcelona, competint amb els “identitaris espanyolistes”. La veritat és que dubto molt que hi hagi gaire competència entre ells, a la vista que tenen el gran punt essencial en comú: l’ANTI-ISLAM”. Mentrestant, la resta dels catalans tenim un un problema lingüístic: l’ús d’una paraula (“identitari”) que ha estat confiscada i monopolitzada per aquests grups. Personalment, i a diferència dels meus amics, jo no crec que siguem a temps, encara,  de recuperar-la, perquè seria com voler usar el terme “convergent” en política, fent referència a la “confluència o convergència de les esquerres” (per posar un exemple) i pretendre que no ens confonguin amb CiU. Per tant, tinc el convenciment que a partir d’ara el mot “identitari” ja té poc a veure amb el conflicte amb els espanyols i que ho haurem de traduir simplement com “xenofòbia anti-islàmica” …i que tota la resta de consignes catalanistes  i d’iconografia independentista que hi puguin afegir és merament un atrezzo secundari.
.
.
.
.
.
.

14 respostes

  1. Durruti fai Companys cnt amb psuc. diu:
    No esdtá bé escriure en obert emporrats, o és alguna altra substancia?
    No heu pres res? Doncs no coordineu pas.
    O us esteu burlant del lector.
  2. vallfosca diu:
    Fantassin, noi, quina empanada mental que dus, gairebé és diarreica.
    Només he pogut llegir els dos primers paràgrafs, ja n’he tingut prou.
    “Coneixem també la Iberia oriental situada a Ossetia i Geòrgia, que pel que sembla, son un Poble riberenc amb una parla amb clares similituds amb l’ibèric occidental.
    Ha estat aquest fet potser, el que hagi suscitat el que alguns hagin pensat que el terme Iberia sigui només una descripció geogràfica. Tampoc manca qui afirmi que el terme Hispània sigui una forma que determini una adscripció geogràfica sense cap càrrega “política”, tanmateix a mi no em fa el pes aquesta percepció, tot i que no en coneixem l’etimologia del terme, sembla prou clar que és la manera com anomenaven els aris Romans a la península dels Ibers, i se’m fa difícil d’imaginar que una acció pròpia de l’àmbit de “govern” Romà estigui lliure d’intenció política”. (Urak. Vallfosca)
    Per altre banda la contraposició espanyol-mususlmà és absolutament capciosa, eleves l’anècdota a generalitat, pura demagògia. Jo tic un mico que balla la samba!.
    Adéu siau i bon estiu.
  3. Fantassin Manel diu:
    Vallfosca, comprendràs que no entri en rotlles sobre l’iberisme que no tenen a veure amb els grups xenòfobs que s’estan estenent per Europa sota l’etiqueta “identitaris”.
    La resta ho comentarem, o no, el dia que llegeixis l’escrit.
  4. bacus diu:
    si borres almenys que quedi una cagarrel.la estil…. borrat…… by admin……….
    possats a ésser borrats que collons ha passat amb el cimera?
    tenien bona ironia però al final sembla que només era que manin els altres botiflers ja que com van les coses…. molts cops de daga hi hauria……
    canvio de nick? fantassin ….. tan li fot
  5. Joan en Bacus diu:
    cnt fai ni és d’erc ni és sindicalista……
    és no veure més enllà del propi nas,
    no pots comparar la situació actual d’una societat amb la de fot 70 o 50.000 anys….
    cony cnt repinyaires i inicies de les religions, quin bon negoci dir parides del cel i que cacin i pareixin altres.
  6. Joan en Bacus diu:
    contexeualitzar amb el present…
    i si et dic que el feudalisme no ha canviat, al pitjor de tot el que mana, hi ha d’haver algú adalt sembla…
    és una autèntica estupidessa, seguir amb regnes i comtats…..
    només canviar el sistema d’elecció és quedar-se allà matix, el problema és la marca no com collons s’administra..
    ets sentiràs millor si la majoria democràtica desideix fuetejar-te???
    no, oi, el problema es crear un ‘nosaltres’ sobre entens que hi tens que formar-hi part t’agradi o no…….
    és no haver entès rès…. però és així s’estavellarant segur…. un que el club de petanca ha de formar de la seva merda estat franquista i els altres….. la nació com una mena…. ja ho tinc tot i em dedico a la filontropia estil ocells, nacions o jugar al 7 i mig
  7. Fantassin diu:
    Bacus, és que quan m’has dit que era una resposta al Sort, per tant que t’havies equivocat d’article, si estava en lloc equivocat m’ha semblat que allò normal era esborrar-ho, no?
  8. Joan en Bacus diu:
    callo només una última idea, el govern dels millors vs stalin vs hitler vs mussolini vs hiroito vs jose antonio vs feixisme que faria el senyor president artur?????? marxar cap a burgos???…..res Companys la va cagar repetides vegades….. tothom amb 2 dits de front hauria fet moviments diferents…. la democràcia-liberal-humanista és gran els extremismes i tallar de socarrel els problemes són de salvatges….
    bé, bé perfecte….. l’epoca i l’entorn històric no influeix en res, es a dir artur mas, gargall i montill als anys 30 la maquinaria república catalana a les seves mans…. hauries actuat millor…….. mentre fotien el camp cagats…….. o no……..
    només que l’història es repetix cal entedrea-la en el seu context…. altre via és anar foten cops de pal….
    x personatge de fot 2000 anys en la societat acutal, evidentment era un desgraciat, amb la democràcia-liberal i illustració tot llest
    la santa inquisició…… putos moros….. les religions…… cosa del passat…. això nomès ho fan els salvatges…. natros no però hi ha gent que ha domèsticat roma…. per nosaltres res…. un parell de doblons i avall….
    la santa inquisició toca a la teva porta, toc, toc -venim pq aquí es practiquen rituals heretges…. —que va és una collona és segle 21— mmm tan li fot veu aquest decret estatal que ha estat votat per una majoria ‘democraticament’…. dons diu que l’hem de cremar viu…. li sembla bé?
    no
    així es la democràcia…
    vot saquejar x persones (votes a favor 20 en contra 10)
    democràcia rulz
    sou democràtics oi o només si els resultats són bons o no molt dolents per vosaltres?
    preguntem, directament i amb opció a preguntar….si no blanc nul no votar….. sobre tot. que??? esteu acollonats o què???? la nació i la filantropia com va???
    la democràcia és la pera…. preguntem a la població sobre qualsevol cosa que segur que dirant que si tot i que foti a una part de la gent o sigui impossible???
    saquejem als rics i les seves dones??? referèndum si/no
  9. Joan en Bacus diu:
    sip i per tant votem partits que foten el que els llibres estil manuals els hi diuen…….. i sobre tot donar la impressió que no és feu amb el seu castell i només varia qui mana no el que fa….
    i si decidim sobre les coses de menjar amb opció a pregunta vinculant???
    no………………..senzillament pq l’idiotització de la població sobre partit A o B no funciona amb preguntes directes….. el sistema ‘democràtica’ quebraria…..
    a si? per mi l’unica cosa que cauria és el senyor feudal, res canviaria, només qui mana el tinglado……. foten llàstima ‘democràcia’ si però vots estil xeq en blan pèr 4 anys…
    per mi penso que el problema és que exiteixi un organ que pot fotre el que vulgui amb 7 milions de persones….. un cop existeix…. el procediment de el que la massa decideixi pot ser brutal.
    sistemes no democràtics….. per quedar bé i una mica apanyadet.
    en una societat com la nostra que l’utopoisme esquerranós és rampant la democràcia porta a can pere botero…..
    com és possible que a california és pugui preguntar qualsevol cosa i aquí no?
    doncs que allí és madura i aquí encara du el jou varsovia junt amb l’idea…… que no s’ho apliquin ells sino que passem per l’adreçador tots.
    així de fàcil….. a california podrien fer un referendum sobre qualsevol cosa……………. la gent votaria o no…
    si es fes aquí el sistema colapsa ja que la pregunta no seria si cadira electrica o no la pregunta seria que fer amb els utilitaris després que la classe-mitja-alta hagi estat degollada democraticament……..
  10. Joan en Bacus diu:
    pedra blanca perdra negra….
    sou demòcrates oi??
    doncs de que teniu por…. les constitucions també són vàlides per majories i es poden modificar….
    -no és això, com amb els reis però que sembli xupi-guay sobretot que quedem com els bons de la pel.licula, els ‘demòcrates’ que no pregunten res que els puguin afectar i la resta, natros els que votem i formem majories.
  11. Joan en Bacus diu:
    el sistema més eficient és l’estructura de poder comunista i l’economia capitalista dopada amb drets laborals a cop de fuetejades al est.
    ¿democràcia?
    hahaha, quant siguis major d’edat tornem a parlar.
  12. Joan en Bacus diu:
    gat negre, gat blanc
    tan li fot metre caçi rates
    salut i peles
    Joan MB
  13. Joanot diu:
    Manel, he llegit el teu article. Sé que tu ets una persona molt fidel al País i sincera, però t’he de dir que, semblant-me la idea molt bona, de la manera que ho expliques resulta força ferregós. De fet, a primera lectura diria que és bastant poc assequible a la gent del carrer, qui a última hora és la gent que habita el nostre País i la que el farà reeixir o la que el farà ensorrar definitivament, segons com vagin les coses. La gran majoria no som intel·lectuals i penso que tu no ho tens gaire present. Per altra banda, l’article em sembla correcte. Pel que fa a “identitari” “identitat” i tot plegat, opino que el que importa no és pas la paraula, ni la seva semàntica ni res de tot això, sinó l’essència d’aquesta paraula, el seu significat, el sentir-se d’aquí o d’allí, sense més. Jo vull que els habitants de Catalunya estimin Catalunya i se sentin catalans, almenys a la segona generació, siguin vinguts d’Àfrica o de Xina o d’on sigui. A última hora, els catalans no som una raça sinó una cultura.
    Quant als teus comentaristes els veig esnobs, classistes i pedants insofribles, així de clar. Jo, si fos tu, no els respondria les parides ni els donaria peu a retopar-me amb tal descaradura. La llibertat i la democràcia tenen un límit, i la llibertat d’expressió també el té. De fet, no s’ha d’opinar si no t’ho demanen, i si t’ho demanen aleshores cal ser sincers. I aquí tothom fa gala de la seva increïble sapiència i vèrbola docta. Aquesta mena de creguts i pinxos no mereixen atenció. Tu segueix escrivint les teves idees, penso jo, i qui no li hi estigui conforme que s’hi foti fulles.
    Quant als reis de l’edat mitjana i els seus orígens més o menys feixistes, jo et remetria a en Jordi Bilbeny, a qui ja deus conèixer. D’història en sap un munt i és un investigador incansable.
    A part, m’ha semblat que parles del Rei En Jacme una mica a la lleugera, jo pel poc que en sé, l’admiro molt. Altrament, defenses molt els musulmans…, jo no. Jo vull veure la gent d’una altra manera, exclòs qualsevol indici de religió o creença. Per a mi, les religions han podrit la societat… TOTES!, sense excepció. De manera que considero tant “musulmà” com “islam”, “cristianisme”, “budisme” o “judaisme”, “sionisme”, etc, i totes aquestes paraules amb connotacions pseudoreligioses, són pastanagues d’ase per qui no assumeix les seves responsabilitats com a ésser pensant i les delega en macroorganitzacions com absolutament alienants que no els aporten més que covardia, misèria espiritual i conflicte. I aquesta és una de les raons (evidentment n’hi ha força més) per la qual sorgeixen les guerres i les matances i es lapiden les dones per haver fotut un clauet de res en un descuit, però, sobretot, per ser dones. Per tant, no defenso ni musulmans, ni jueus, ni cristians, ni més hòsties, perquè tots creuen ser el puto poble de déu. A prendre pel sac! Així ho penso.
    P.S. Si algun d’aquests itel·lectualoides que t’han fet comentaris s’emprenya amb mi, que no s’esforci a retopar-me perquè no li llegiré la parida. En qualsevol cas, que procuri ser menys pedant i més senzill, perquè el saber no depèn de les paraules sinó del coneixement.
    Una abraçada. Seguim en contacte.
  14. Fantassin Manel diu:
    Moltes gràcies, Joan.
    T’agraeixo la crítica constructiva.
    .
    Sóc conscient de les meves limitacions estilístiques, de fet, vaig posar-me a escriure opinions per quedar-me descansat de les coses que m’indignaven. Tot el contrari de molts professionals de la ploma que, a diferència de mi, estan dotats, alhora, de coneixements gramaticals …i de petulància.
    En el meu cas, després de cada escrit (20 minuts) dedico vuit vegades més aquest temps en eliminar subordinades innecessàries i paraules que, si m’intento posar en la pell del lector, ja intuixò que no ho entendrà com jo.
    En fi, que tens raó i t’asseguro que, lent però constant, procuro anar-ho esmenant.
    .
    Pel que fa al comentari sobre els reis medievals, només pretenia il·lustrar el problema dels “conceptes confiscats” amb referències històriques que he llegit:
    que el seu origen germànic els empenyia a anomenar “Hispania” els territoris que estaven conquerint però que no ho van poder fer perquè el nom Hispània havia estat confiscat pels seus cosins de Castella.
    I això ho enllaço amb el problema que representa que “algú confisqui” un nom que et sembla assenyat, com “identitat” o “identitari”.
    Aquí arriba, doncs, la tesi de l’article:
    Què passa quan un grup de polítics que no tenen res a veure amb la “identitat” s’apropien d’aquesta paraula i li donen un significat aliè???
    Hauríem de presentar batalla i reconquerir aquesta paraula …o hauríem de renunciar a ella, de la mateixa manera que els monarques germànico-hispani catalans van renunciar al mot “hispani”????
    És un dubte que jo encara no he resolt.
    .
    En quant al tema religiós, estic totalment d’acord amb tu.
    .
    Moltes gràcies, Joan.