(…)
I l’endemà quan va arreglar-se,
quina cosa més estranya
fins i tot els més escèptics
tots cridaven “Viva Espanya
i viva la Constitución”… mira per on!
I visca el rei… ves quin remei!
(…)
.
Comença la segona part de la Comèdia Catanyola 2011 amb insinuacions encadenades, dels partits espanyols, sobre possibles retallades autonòmiques. Les reaccions coherentment secessionistes han estat només les de l’independentisme explícit, però per la boca petita, perquè el globus sonda els ha agafat en pilotes i perquè el seu electorat està desconcertat, mancat de direcció ideològica clara. També perquè els grans mitjans de comunicació estan perfectament coordinats en una operació orquestrada per a difondre, en forma de combat pugilítico-dialèctic, les cinquanta mil justificacions espanyoles, així com les repliques verbals de CiU i, en menor mesura, de ICV. Tot un espectacle!.
Ja fa uns quants articles que estic advertint sobre la principal característica de l’entesa PSOE-CiU: desactivar l’independentisme sociològic, aquell independentisme català “reactiu de la reacció espanyola contra les inacceptables demandes catalanes”, perquè no beneficia ni els uns ni els altres, al contrari, els crea seriosos problemes. En canvi, aquell altre independentisme minoritari, reactiu de la repressió policial espanyola dels anys vuitanta, gràficament aliè a la centralitat, éra molt útil, perquè permetia percebre clarament que la normalitat sociològica estava en el regionalisme. Però aquest “nou sobiranisme de centre” és innecessari tant a ulls convergents com d’allò que també aquests anomenen “govern central”; ja ho deien, quan ERC va proposar un nou Estatut d’Autonomia, que “no calia, perquè en l’antic Estatut quedaven moltes competències per desenvolupar” i perquè, a més, “crearia tensions amb Espanya i fins i tot podíem veure retallats alguns drets”. Llavors ja m’advertia, molt seriosament, un conegut convergent i grandíssim admirador de Duran-Lleida, d’una manera ben gràfica: “en 10 paraules, Manel, per ser més nació cal més nacionalisme i menys independentisme“, i fa pocs dies m’ha trucat per recordar-m’ho.
.
Recordeu aquella intervenció de Zapatero al Parlamento Español, augurant públicament a Puigcercós que aquest darrer acabaria sentint-se còmode en l’Espanya amiga que anaven a construir? En aquell moment el Presidente ho veia fàcil, perquè imaginava un increment de la descentralització al gust dels catalans, però en termes administratius, la qual cosa no havia pas trencat altres països encara més descentralitzats, tot el contrari. En Zapatero només posava el límit per banda simbòlico-identitària, amenaçant que no permetria competicions de futbol de Catalunya contra Espanya. Això darrer era una línia infranquejable seriosa, que seria combatuda amb totes les armes possibles, i així ho vam poder veure a Roma, Fresno i Buenos Aires, en forma vergonyantment bruta, contra la Federació Catalana de Patinatge.
.
Estic convençut que aquell Zapatero innocent d’aleshores ha canviat, que ara és un altre, més amargat amb el capítol català, més madur i escèptic de creure que sigui possible una solució al cas català que no passi per temes simbòlics impossibles de digerir a Espanya. Ha pogut veure l’independentisme multiplicant-se front la reacció espanyola contra el nou Estatut. Enyora la pau catanyola de les èpoques pujolistes, quan el PSC no havia de governar Catalunya i, per tant, no havia d’exercir de nacionalista català (no perdia ni l’electorat espanyolista que el percebia radicalment catalanista, ni l’electorat catalanista defraudat per les posteriors correccions espanyolistes). Ara, per fi, el PSC podrà tornar a guanyar la confiança de l’electorat catanyol. Tanmateix, el gran mal ja està fet! Els errors es paguen, però quin Estat, potent o no, renunciaria a usar tots els mitjans possibles per corregir-los? La comoditat de la nova correlació de forces al Parlament de Catalunya dóna tranquil·litat, perquè quan no hi ha iniciatives que generen rebuig a Espanya, no hi ha reacció independentista catalana. Què cal, doncs, per corregir l’error i tornar al població a la normalitat autonomista? Doncs amenaçar l’autonomia! Només cal: l’ús dels amics editors, l’acció concertada de “los dos grandes partidos nasionales” i les valentes respostes a l’ofensa, per part del flamant nou super-president de la Generalitat, traient pit en defensa de l’autonomia :
.
-“S’enfrontaran no només amb la Generalitat sinó també amb la gent que està disposada a defensar allò que som: la voluntat d’un conjunt del poble de ser una nació”.
-“Que ells facin el que vulguin amb les seves 17 autonomies, però que no toquin Catalunya; Catalunya i la nació catalana sí que és viable”.
-“Ja sabem el pa que s’hi dóna, el dit acusador anirà cap a Catalunya, però toparan amb nosaltres”.
.I l’endemà podran començar a gaudir d’un nou escenari sociològic a Catalunya. Tota aquella gent que cridava “independència” ara reivindica l’autonomia, i fins i tot els mateixos que fa quatre dies posaven les esperances en la fantasia d’una majoria independentista a punt de guanyar les autonòmiques i de proclamar unilateralment la independència , ara tornen a caure en més del mateix, però de forma encara més contradictòria: defensem l’autonomia front el govern “central” i visca en Mas que no sols donarà estabilitat al govern espanyol sinó que ens durà a la independència!
.
Via fora els adormits …i els miops que es deixen enredar per fantasies sobre vies, suposadament més lentes però segures, vies que no tenen altra destinació que l’Espanya dels catalans narcotizats que reivindiquen les seves pròpies cadenes.
.
.
.
.
(Gothia Lunga)
.
gener 27, 2011 a les 7:30 am
gener 27, 2011 a les 1:32 pm
gener 27, 2011 a les 1:48 pm
gener 27, 2011 a les 1:58 pm
no vull tractar-vos de venuts sinó reconèixer que no tenim cap garantia que el govern (que mai les poblacions) andorrà serà sempre valent fins el martirologi amb aquells (nosaltres) que considera els seus veïns. No ho podem garantir dels nostres governants, menys encara ho podem garantir dels governs veïns.
.
Tampoc no dic que la salvació vingui de cap lloc. El que dic és que no tenim garantia que ningú ens recolci, ni els Estats Units (un dels grans mites en els quals s’està construint l’estratègia independentista) ni l’estat de Lituània (tot i les promeses d’amor etern prèvies a la seva independència).
.
Només prentenc constatar que els amics que tenim són escassos, i encara menys aquells que s’enfrontaran, gratuïtament, als que ara tenen els nostres recursos en les seves mans, Espanya.
Es com el Sahara, que és un cas de justícia però no hi ha cap govern que vulgui enfrontar-se al Marroc. Per què fer-ho si els recursos del Sahara ja els obtenen de les mans dels Marroquins i, en canvi, qui sap com serien les relacions amb un govern saharaui???’
.
El que dic és que, en aquest tema “són faves comptades”: 1-no tenim garantia de suport de cap institució. 2-Només tenim garantia de la pressió que puguin fer aquells pobles amb els quals hi ha bona comunicació i, alhora, forta identificació. Això no és salvació de res, això és sols constatar que no hem de fer castells de cartes damunt d’una fantasia, perquè la realitat és que no tenim res ni tenim garantia de res més que no siguin les nostres forces.
.
Vaja, que com diuen els espanyols, “és lo que hay” i jo no em faria il·lusions de res més, perquè
si ho fem
serà una nova frustració.
.
Ara, aixó si, jo no malbarataria al possibilitat d’anar estrenyent relacions entre aquells dels nostre veïns amb els quals pugui haver més possibilitats de suport mutu
…però sempre a nivell de carrer. No confieu mai que tindrem cap suport de cap institució, ni del govern d’Andorra ni del govern del Québec,
perquè en el nivell institucional la lògica és una altra: “allò que compta és més material”, i sobren exemples.
gener 27, 2011 a les 3:47 pm
Ara que han posat ‘pinganillos’ al Senat no s’hi podran negar, veritat?
gener 27, 2011 a les 4:14 pm
Hi ha massa esperances posades en un hipotètic enfrontament d’Estats Units amb Espanya en suport de la independència catalana
i també excessives esperances que el Català esdevindrà llengua oficial i de treball a la Unió Europea (idea amb molt poderosos enemics) quan Andorra hi entri a la UE !!!!
Com molt bé diu
Durruti fai Companys cnt amb psuc
convé que no hi comptem.
.
I la pressió al govern espanyol tampoc és cap opció:
una concessió marginal es fa per acotar, és a dir, quan vols impossibilitat àmbits més normals, perquè ara la resposta sempre serà que “no demanem més o ens llevaran allò simbòlic que ja tenim i que seria perfectament prescindible atès que tothom entén l’espanyol”.
.
Per tant, la única opció som Nosaltres Sols (això sí: càlidament acompanyats per aquells Escassos Amics Incondicionals que sí compartirien martirologi).
gener 27, 2011 a les 4:33 pm
I ni després d’això no són capaços d’obtenir res a canvi? Tan inútils són? O potser no van salvar tanta cosa. Aquesta història sembla més una ‘tartarinada’, com dirien els teus amics occitans, que una realitat.
gener 27, 2011 a les 5:06 pm
Però allò que si que crec és que l’estretor de mires catanyola era deguda a un tic fantassiós que sofrim.
I això és preocupant. Després de segles de frustracions és fotut veure com et defensen l’autonomia amb cara de convenciment.
I això no es cura: ahir encara vaig perdre una hora escoltant un amic que m’explicava fantasies sobre uns futurs lobbies que aconseguiran el suport americà per la secessió de Catalunya! Aquest amic, que té mig segle com jo i que es belluga en la frontera difusa entre CiU-SI-RCAT-ERC fa pocs mesos posava la mateixa cara fantasiosa posant a parir ERC i convençut que en Carretero estava a punt de proclamar el nou estat català, i ara posa la mateixa cara quan m’esplica que ERC ha de ser el “pal de paller”. Però fa pocs dies estava feliç pel nomenament d’Artur Mas, segur com estava que ens duria a la independència.
Doncs això, et deia que no crec que fossin tan inútils com “primos” (com es diu “primo” en català?).
gener 27, 2011 a les 5:09 pm
gener 27, 2011 a les 8:05 pm
Els suports internacionals a la secessió de Catalunya s’han de basar en la recerca d’interessos ( econòmics o geo-estratègics ) comuns amb estats o grups econòmics importants.
Si fóssim un estat, ( i Catalunya no seria un estat marginal ) què els podríem oferir, quins tractes podríem fer, a partir de les nostres decisions sobiranes ?
Cal estudiar cada aliat potencial, les seves necessitats, i cercar què és allò que nosaltres tenim que els podria interessar.
Cal coneixement de la realitat internacional i càlcul.
I respecte les opinions públiques dels països democràtics, cal organitzar una campanya de propaganda en tota regla. Cal que el Govern faci, multiplicada per cent, la feina del col·lectiu Emma.
Cal inversió, diplomàcia, mala llet i una mica menys d’apriorismes pseudo-ideològics.
Cal que els que poden fer-ho, s’hi posin.
Salut
gener 27, 2011 a les 8:49 pm
Si, s’ha de fer. Hem de fer les anàlisis que dius, i també hem d’activar el ressort de l’afinitat internacional a nivell popular que, en tant que recurs, l’hem de valorar en la seva justa mesura (recordem que en moments de greus crisis s’han activat importants mesures de solidaritat internacional).
Però s’ha de fer de la manera que apuntes. Fins ara no s’ha fet, sols s’ha previst i s’ha magnificat en la imaginació. La realitat és un pèl més aspra de com ho imaginen els optimistes de pedrapicada: no es tracta de preguntar “què pot fer el nou estat català per tu?”, es tracta de preguntar “què no fa per tu l’estat espanyol que pugui pagar la pena enfrontar-se a ell en base a expectatives d’hipotètic rescabalament per part d’un futur estat català que potser emergiria de la confrontació amb l’estat espanyol?”
…o quelcom semblant.
en tot cas, quan s’hagi de fer, tens raó de dir que el mecanisme d’anàlisi és la seriositat i la rigorositat científicometodològica.
febrer 17, 2011 a les 1:30 am