dilluns, d’agost 22, 2005

Ara els catolics diuen que Hitler era ateu


Arrel de la trobada mundia de joves cristians a la ciutat de Köln m'he fet un tip de sentir comentaris creuats, com qui no vol..., sobre el suposat ateisme de Htiler. Deuen pensar que una mentida repetida mil vegades....

Per sort he trobat en aquesta web
http://perso.wanadoo.es/estudioateo/citas/historicas.htm
el record d'ulgunes cites que aboquen llum al tema:

"Soc ara, com abans, catòlic, i sempre ho seré." [Adolf Hitler, al general Gerhard Engel, 1941]

Visiteu-la, hi ha un munt de cites interessants:
http://perso.wanadoo.es/estudioateo/citas/historicas.htm

2 comentaris:

Jordi Segurola ha dit...

Sense cap intencio de polèmica em sembla que aneu una mica errats en l'actitut dels nazis envers la religió:
1. Els nazis no eren, doctrinalment parlant, ateus, sino pagans. Van intentar revifar el cult dels antics deus germànics. Hitler i Hess eren capdavanters personalment d'aquest moviment.
2. Els nazis eren contraris al catolicisme al que consideraven, amb rao, una religio d'arrels jueves.
3. Cal distingir entre catolicisme com religio i com eina politica. Evidentment el catolicisme a Alemanya era i es molt important (al Sud principalment) i cap governant, ni Hitler, es podia permetre tenir els catolics en contra, al menys al principi. Per aixo va posar molt d'esforç i va fer concessions, que despres oblidaria, al Vatica per signar un concordat que li poses els catolics alemanys a favor. Pero una vegada fermament al poder Hitler va tractar els catolics i tambe la jerarquia catolica sense cap contemplacio, i va ser molt a punt d'envahir el Vaticà.
L'actitut de l'Esglesia Catolica envers el nazisme abans, durant i despres de la guerra ha estat molt fosca i controvertida. L'esglesia catolica va recolzar els feixistes croates i d'altres paisos, pero no per feixistes sino per catolics, en una demostracio de que el Vatica sovint es un estat, no un enviat dels bons sentiments. Per aquest motiu el Vatica va tractar molt amb Hitler (el futur Pius XII era l'ambaixador papal a Alemanya) abans de la guerra per protegir els catolics alemanys, y sobre tot l'ensenyament religios catolic a Alemanya (l'oracio dels col.legis es una consequencia del Concordat).
Cal dir que el regim nazi va renegar de tots els seus compromisos amb el Vatica quan es va sentir prou fort per a fer-ho, i que de cap manera es pot dir que el regim fos pro-catolic. Una altra cosa son les actitus de dirigents nazis concrets.
Resumint: diria que la relacio esglesia-nazisme va ser de pur interes politic per ambdues parts, i l'esglesia hi va posar mes bona fe que els nazis, potser perque tenia milions de catolics alemanys als que volia protegir (o seguir mantenint sota el seu control).
Hi ha un molt bon llibre sobre el tema: Pius XII i Hitler, o algo així.

Fantassin ha dit...

Moltes gràcies pels aclariments. Per cert, no cal que m'atorguis el plural magestàtic.

No soc en absolut expert en el tema dels nazis i la religió, i si tu saps amb seguretat que eren paganistes, alhora que recolzaven el catolicisme de forma tàctica, deus tenir raó. Ja llegiré el llibre que em recomanes, també.

En tot cas només volia ressaltar que durant uns dies he sentit per la ràdio comentaris sobre el suposat ateïsme de Hitler, i en canvi hi ha frases que d'ell en les quals es declara catòlic i que ho serà per sempre més.

Per tant he intuït que alguns elements del catolicisme volien intoxicar l'opinió publíca en el sentit que, si es fa córrer força una mentida, potser acabarà havent molta gent que la doni per certa.

Gràcies per l'interès.

Salutacions