diumenge, de novembre 08, 2009

Sembla que La Vanguardia no veu que siguin compatibles catalanitat i espanyolitat

Diumenge 8 de novembre, abans de tornar a Barcelona, cerco un quiosc a Perpinyà per a saber com ha tractat la premsa els actes que van commemorar ahir la partició en dos de Catalunya.

Una data tan important no pot passar a cap país normal sense tenir el màxim ressò institucional. En el nostre cas he vist el principal líder d’una de les forces que governen Catalunya, al capdavant d’una de les pancartes de la manifestació, però no tenia tan clara la reacció de la premsa, tot i que per la nit he vist el reportatge que ha fet Televisió de Catalunya i estava prou bé. Estic pendent també del noticiari en llengua catalana de France 3, perquè vaig veure càmeres per la manifestació, i també de matinada he pogut veure a internet com en parlava el diari Avui.

He comprat l’Indépendant, el Midi Libre i La Vanguardia. Els dos primers anuncien la notícia a la primera pàgina i li dediquen tota la tercera amb un títol victoriós: “11.000 catalans sans frontières réunis”. En canvi al diari de BCN, de la capital del país, la partició del qual commemorem, ni un sol mot ! Ahir no hi va haver res enlloc ni hi va participar cap polític de primera fila ! Res de res !

Recordo que un amic em deia fa dies, en relació a una altra notícia: “...La Vanguàrdia ja no és el que era, potser ho diran demà!” En aquell cas, efectivament ho van dir l’endemà, però en el què ens ocupa, és improbable que el diari no pugui desplaçar ningú a dos-cents quilòmetres o cercar notícies d’agència. Més aviat sembla tractar-se d’una opció: La Vanguardia Española potser va amagar l’adjectiu, l'any 78 (amb l’excusa que li havia estat imposat), per evitar perdre clientela convergent, però en moments com aquest sembla abanderada del separatisme, de que no és compatible l’espanyolitat amb la catalanitat, però des de l’opció espanyola, eh! Si La Vanguardia és espanyola, i si els actes commemoratius d’una data cabdal de Catalunya no tenen lloc en territori espanyol, ni els esmenten, atès que l’element important no és Catalunya, sinó que sols és Espanya.

Bon jorn i salut a totes i a tots!

----------


GUAITA, JA HE ACONSEGUIT EL REPORTATGE DE FRANCE 3: