Em diverteix conversar amb gent, com més exòtica millor, sobre temes ben diversos, a partir d'apropar-me a les seves pròpies percepcions i punts de vista. Aquí escric sobre els comentaris que escolto, allò que veig i les meves reflexions al respecte - [http://sites.google.com/site/xfantassin/]
dimecres, de desembre 09, 2009
Actes electorals demanant el si el 13-D
dimarts, de novembre 10, 2009
El llarg camí des de l’extrema esquerra fins al centre dreta independentista
http://blocgran.cat/?page_id=978
Fantassin Manel:
http://blocgran.cat/?page_id=428
http://blocgran.cat/?page_id=429
Bon jorn i salut a totes i a tots!
diumenge, de novembre 08, 2009
Sembla que La Vanguardia no veu que siguin compatibles catalanitat i espanyolitat
Diumenge 8 de novembre, abans de tornar a Barcelona, cerco un quiosc a Perpinyà per a saber com ha tractat la premsa els actes que van commemorar ahir la partició en dos de Catalunya.
Una data tan important no pot passar a cap país normal sense tenir el màxim ressò institucional. En el nostre cas he vist el principal líder d’una de les forces que governen Catalunya, al capdavant d’una de les pancartes de la manifestació, però no tenia tan clara la reacció de la premsa, tot i que per la nit he vist el reportatge que ha fet Televisió de Catalunya i estava prou bé. Estic pendent també del noticiari en llengua catalana de France 3, perquè vaig veure càmeres per la manifestació, i també de matinada he pogut veure a internet com en parlava el diari Avui.
He comprat l’Indépendant, el Midi Libre i La Vanguardia. Els dos primers anuncien la notícia a la primera pàgina i li dediquen tota la tercera amb un títol victoriós: “11.000 catalans sans frontières réunis”. En canvi al diari de BCN, de la capital del país, la partició del qual commemorem, ni un sol mot ! Ahir no hi va haver res enlloc ni hi va participar cap polític de primera fila ! Res de res !
Recordo que un amic em deia fa dies, en relació a una altra notícia: “...La Vanguàrdia ja no és el que era, potser ho diran demà!” En aquell cas, efectivament ho van dir l’endemà, però en el què ens ocupa, és improbable que el diari no pugui desplaçar ningú a dos-cents quilòmetres o cercar notícies d’agència. Més aviat sembla tractar-se d’una opció: La Vanguardia Española potser va amagar l’adjectiu, l'any 78 (amb l’excusa que li havia estat imposat), per evitar perdre clientela convergent, però en moments com aquest sembla abanderada del separatisme, de que no és compatible l’espanyolitat amb la catalanitat, però des de l’opció espanyola, eh! Si La Vanguardia és espanyola, i si els actes commemoratius d’una data cabdal de Catalunya no tenen lloc en territori espanyol, ni els esmenten, atès que l’element important no és Catalunya, sinó que sols és Espanya.
Bon jorn i salut a totes i a tots!
----------GUAITA, JA HE ACONSEGUIT EL REPORTATGE DE FRANCE 3:
dimecres, de novembre 04, 2009
Aquest 7 novembre tot Barcelona i TOT Catalunya hauria de posar les banderes als balcons
Us imagineu com reaccionaria en aquesta data qualsevol altre país que hagués vist com l'esquateraven una part important, li arrabassaven la seva segona ciutat i iniciaven la repressió contra aquell territori amb l'objectiu d'assimilar-lo...?
dimarts, d’octubre 20, 2009
Els xinesos som bona gent !
dissabte, de setembre 26, 2009
S'atreviran CiU i ERC a condicionar l'aprovació del pressupostos PSOE a canvi de l'ús normal del català al Congrés ????
dissabte, de setembre 05, 2009
Oriol Pujol i el Mercadona, o el retràs dels polítics catanyolistes
dimarts, d’agost 11, 2009
Els quatre eixos del catalanisme
M'afegeixo al debat sobre la "Refundació del Catalanisme" coincidint en el temps amb altres intents de "refundació del catalanisme" que fan esforços per mantenir (contradictòriament, contra-natura i contra els temps que corren) fossilitzat el concepte en el regionalisme i fent-lo compatible amb la nacionalitat de l'opressor i dels seus aliats (de classe, partidaris i sipais) a casa nostra.
http://www.google.es/search?hl=ca&r
Podríem dir que no cal refundar allò que no va ser mai fundat i que només respon a les estratègies electorals convergents. Doncs jo crec que si és un bon moment per a readaptar als nous temps un terme molt habitual en la politica catalana (i usat com a distintiu de ser "dels nostres"), un terme que és al mateix temps equívoc (en tant que inclou dins seu el "espanyolisme moderat").
Al segle XXI hi ha dos projectes nacionals possibles: l'espanyol (per molt que esdevingués federalista) i el català (constituint-se en estat independent i confederat, amb els estats veïns, dins el projecte macroestatal europeu). Acceptar que som espanyols, per molt autònoms i folkòrics que siguem, és l'opció espanyola, és a dir, és espanyolisme. El catalanisme modern no hauria de poder ser compatible amb l'espanyolisme.
A Europa ja han passat a la història les preses de palaus d’hivern i les revoltes a la cubana, a l’algeriana o a la vietnamita. Actualment estem en època de rebaixes i de transversalitats (que és un eufemisme per a permetre l’aproximació de la dreta a postulats més patriòtics que fins ara interessos inconfessables els havien impedit assumir). Però l'adaptació a la "pau europea" i a les "transversalitats" no implica que els vells conceptes, des de l’època de Francesc Macià, hagin de ser proscrits, sinó simplement que cal adaptar-los, atès que la situació potser ja no és d’ocupació clara i dura, però tampoc és menys cert que continuem sotmesos i espoliats pel veí.
Una prova d’això és que d’aquells quatre eixos que havien d’aglutinar les classes populars catalanes sota una direcció política comunista als anys vuitanta (amb formes diferents, amb noms diferents, de forma gairebé espontània) s’ha bastit el catalanisme modern. I la dreta més dreta en continua en frontal rebuig. Fixeu-vos:
1. Només l’espanyolisme dur rebutja la unitat nacional dels catalans. Tampoc els espanyols es reivindiquen exclusivament de “Castilla la Vieja” ni els estats federals, com USA, es reivindiquen com a “nacionals de cada estat i després ja ens federarem” sinó que l’essència de la nacionalitat és el conjunt de la nació, ni nosaltres no veig que haguem de ser menys. La Catalunya que coincideix amb una regió espanyola és una concepte espanyol, el catalanisme no pot abastar menys que de les Corberes al Segura a Fraga i a Maó.
2. Només els espanyolistes durs afirmen que la sobirania té el límit de cost, al mateix temps que declaren doctrinàriament tot el contrari en referència a conceptes com la Democràcia, Espanya o la Constitució, i aplaudeixen les declaracions d’altres països com USA o França que no posen cap límit de cost a la llibertat nacional.
3. El catalanisme continua fent aigües en els grans sectors empresarials i entre aquells que ho defineixen com una ideologia en si mateixa. Per contra, el catalanisme continua nodrint-se de les reivindicacions lligades a la precarietat social i laboral i a l’espoli econòmic, al jovent i a la terra. No sorgeixen pas reivindicacions a l’edifici de la Borsa ni hi ha pinyes per a reivindicar-se més patriota entre els líders de la dreta més dretana, sinó que el motor del patriotisme està entre la gent treballadora. Igualment l’objectiu d’una majoria social que ens permeti assumir la sobirania no estarà al cercle d’empresaris donants d’embarcacions esportives a la família reial, sinó entre els nous catalans i entre els no tan nous però que tampoc no arriben a final de mes.
4. Finalment cal reconèixer que la nova Europa fa més fàcil la concreció dels objectius del catalanisme, perquè si fins ara molts catalanistes sofrien la contradicció entre el sentit comú i la utopia de l’estat propi i s’acontentaven amb proclames federalistes, ara la “independència” esdevé uns senzilla reestructuració interna del futur macroestat anomenat Europa.
En conclusió, quins són els quatre punts que cal impulsar com a definitoris del catalanisme:
1. L’àmbit territorial del catalanisme va de les Corberes al Segura. Per sota d’aquest àmbit només hi ha regions espanyoles.
2. Cap amenaça, cap preu, ni la vida... val més que la llibertat i, per descomptat, que la llibertat dels pobles.
3. El catalanisme no és una ideologia sinó que és una component bàsica de totes les necessitats de benestar del poble i, per tant, component de totes les lluites populars.
4. No hi ha catalanisme sense l’objectiu explícit de constituir-se en un estat diferent d’Espanya.
dijous, de juny 18, 2009
In Catalonia: bilingualism Catalan/English or bilingualism Catalan/Spanish ?
dimecres, de maig 27, 2009
A cal botiguer pakistanès comprant xiclets
-Vuitanta cèntims.
La dona respon:
-Muy bien, de algo te ha servido el curso de catalán.
L’home no respon res i jo pago, recullo el canvi també sense dir res i just quan marxava amb presses sento la senyora que diu:
-Donde tienes los paños?
El botiguer respon:
-Al fons del corredor a la dreta.
La senyora s’exclama:
-¡Oshe, oshe, que si yo te hablo en castellano no me tienes de responder en catalán !
El paquistanès repeteix:
-Al fons del corredor al costat dels guants.
Joé, si ya pareces los botigueros catalanes que te responden en catalán anque seas clienta y les compres en castellano.
...I aquí és on he intervingut jo. Solament uns segons perquè tenia pressa. Li he dit:
-Escolti senyora, no compari aquest bon senyor amb els botiguers que vostè diu, perquè al menys els que jo he conegut, veïns meus de tota la vida, són catalans d’allò més i votants reconeguts de CiU i sempre els he sentit respondre en ecspanyol a tothom que no coneixen, i a més es justifiquen per allò del respecte i de que com no saben si el client serà català o castellà... Passi-ho bé i enhorabona, senyor !
I he marxat escopetejat perquè feia tard, però no sense abans estrènyer la ma al nou català d’origen pakistanès. En sortir encara he sentit com la dona li insistia al botiguer:
-¡Pues más te habría valido dedicarte a aprender bien el español y no liarte con tonterías...!
dissabte, de maig 02, 2009
Carretero o el sobiranisme entre la tactica i l’estrategia en la fase de clarificacio del centre independentista.
Aprofitant que en Josep Sort ha començat elogiant que Polònia parli de la sortida de Carretero d’ERC, m’afanyo a fer el mateix, però assenyalant com el sentit comú dels guionistes “polacs” els veuen abocat a CiU quan la lògica sistèmica i les realitats post-electorals hagin situat la necessitat dels sobiranisme en una conjuntura de front patriòtic (acord tàctic entre les forces sobiranistes) en comptes de en una "candidatura suposadament transversal i plebiscitària de punt únic ni de dretes ni d’esquerres".
I això és perquè l'experiència de l’independentisme històric, aquell que ha fet avançar la consciència independentista a partir dels grups socials més interessats en la independència, ens assenyala que en aquest moment la clarificació està situada en l’espai electoral de CiU. Per això m’agrada el gest de Carretero, perquè les clarificacions són bones, encara que suposin pèrdues electorals temporals, i no sols a ERC sinó també a CUP. Es lògic, la confusió de l’electoral du a una certa decepció que comporta menys ganes de votar, però és el preu per fer un pas endavant.
Per a que funcioni un front patriòtic (a l’estil del que formen PSOE i PP contra Catalunya però a l’inrevés) cal que CiU esdevingui independentista de dretes. El procés és lent però ja se li veuen els ulls. De la mateixa manera que els demòcrates de centre van començar a abandonar el PSUC quan van tenir altres opcions, de la mateixa manera que alguns empresaris que vaig conèixer dins el PSAN van tenir posteriorment opcions de centre-esquerra més adequades al seu pensament que no pas el marxisme-leninisme, de la mateixa manera els independentistes menys esquerrans comencen a desembarcar dins de CiU, perquè no hi ha cap altre espai disponible dins del sistema català de partits.
Ara bé, és un procés contradictori en el qual s’evita justificar-se en l’eix dreta-esquerra perquè, com en tot procés d’alliberament, allò que arrossega les consciències és la reivindicació patriòtica i la capacitat de liderar totes les capes populars. Ho fa CiU reivindicant-se com els més catalanistes (i transversals) -i molta gent , amb mala memòria, s’ho creu-, ho fa ERC, ho fa l’extrema esquerra independentista i ho fa en Carretero.
Tot i així, el determinisme sistèmic és taxtatiu i, com deia, no hi ha més espais dins el sistema sobiranista de partits, que una extrema dreta, un centre-dreta, un centre-esquerra i una extrema esquerra. Les candidatures suposadament transversals i de punt únic són superades sense contemplacions per la història, com ha passat a nivell català amb el PI i a nivell ecspanyolista amb Siudadanos. Allò que estem contemplant ara és l’esperada clarificació (afavorida també gràcies a la inoperància de la direcció republicana) de l’espai de centre-dreta, i que ha de culminar amb l’acceptació de l’objectiu sobiranista per part de CiU.
Bon jorn i salut a totes i a tots!
dimarts, d’abril 28, 2009
El Tribunal de Justícia Europeu tracta els catalans com a pàries (Dalit)
A un costat el convergent que considera positiu (i jo trobo sorprenent que ell ho consideri positiu) que el PSOE hagi aconseguit la possibilitat d’enviar i rebre propaganda al "tribunal de la discriminació" (sempre que prèviament passi per Madrid i sempre que no siguin documents de caràcter jurídic, ni sol·licitud de subvencions, ni contractes públics, ni sobre llocs de feina...”.
A l’altre costat el psc-psocialista que no comprèn com en López Garrido torna a donar raons als independentistes per a enviar Espanya a prendre pel sac d’una vegada. (Veurem què triga el company a corregir la seva equivocació ideològica i apuntar-se al bon camí !)
En fi, jo diria que l’equivocat és el psociata a la vista de l’estretor d’ambició del convergent i de la manca –a hores d’ara- de resposta –queixes, protestes, condemnes...- dels governs catalans.
Bon jorn i salut a totes i a tots!
dimarts, d’abril 21, 2009
L'enigma Carretero
La diferència entre un i altre personatges no és tant la traïdoria que els envolta ni la distància històrica, ni els malentesos que els acompanyen a partir de les exageracions i manipulacions dels respectius admiradors, sinó allò que en Pere Fontanals anomena el Monoprograma.
Ja ho deia ahir, molt encertadament, en Josep A.Vilalta a l'Avui: "És un intent d’aglutinar el descontentament amb la línia oficial d’ERC. Una candidatura amb un únic punt programàtic només podria tenir sentit si ja hi hagués una majoria social favorable a la independència, que permetés proclamar-la l’endemà".
Si hi hagués de ficar jo cullerada, em remetria a les meves obsessions politicositèmiques per a proclamar, tan deterministament com sempre, que els partits de centre s'espabilen -fins i tot patriòticament- quan se'ls pressiona pels extrems (cosa que no li passa encara a ERC perquè la CUP encara no és al Parlament). Quan estàs al poder i ningú t'atabala tens molt a perdre a nivell personal si et radicalitzes, per això el PSC i CiU són el mateix a nivell catalanista (els primers orgànicament i els segons per interès), i quan CiU ensuma poder de seguida es converteix en el més traïdor de tots.
Tot això ho dic perquè en Carretero no és un extrem, és algú que com el Mas, que ara no té poder. No sabem si quan estigués en la direcció d'ERC no faria el mateix ! Les classes socials més valentes a nivell patriòtic (i reconegudes com tals per les masses que es deixaven liderar) han variat al llarg dels segles. En aquest moment no les trobem encara al centre-dreta i molt poquet al centre-esquerra. En Carretero només els fa por a nivell de competència personal dins d'ERC. Ja està bé que faci les seves declaracions posant en evidència la tebior dels actuals dirigents, però l'estratègia transversal que proposa té les mancances que esmenta en Pere Fontanals al seu bloc.
Com venia a insinuar en Vilalta, els fronts patriòtics s’engeguen quan tens les masses a favor (o, afegiria jo, quan hi ha un partit revolucionari exercint un liderat indiscutible). En Carretero, dins o fora d'ERC, pot dinamitzar el centre independentista però no ens apropa a la independència. La independència s'apropa amb l'aproximació dels no independentistes a l'independentisme com a reconeixement de les lluites socials en les quals els independentistes estem a primera línia.
[...i disculpeu el meu esquematisme típic de mitjans del segle passat ! ]
Bon jorn i salut a totes i a tots!
divendres, d’abril 03, 2009
Langue catalane et langue française
La conversation a été très encouragé et je l'avait même fait plusieurs annotations par écrit sur les matières plus importantes. Après deux heures mon interlocuteur, épuisé déjà le sujet, il a continué, de manière réfléchie, à dire qu'il était très amusant de parler avec moi parce que je comprends tout en français et parce que je parle très très rapide en français, mais il dit que mon français écrit "était réellement effroyable, terrifiant", que c’est bien clair que je n'ai jamais vécu en France ni j'ai étudié français parce que je commets des erreurs «tellement de base» que ne le commettrait pas ni même par un élève de première année, comme la confusion des verbes auxiliares avoir et être. D'autre part il disait que c’est bien claire que je n'ai pas l'accent français mais non plus l'espagnol, mais mon accent rappelle celui des paysans très isolés et ignorants qu'il avait connus une fois dans le sud de la France près de Formiguères.
Je lui ai répondu que c’est logique que je n'ait pas l’accent espagnol parce que Barcelone n’est pas l‘Espagne, et que sûrement l'accent de ces paysans était catalan. Je lui ai alors expliqué que je n'ai pas appris les mots mais quand je parle très rapide j’invente ces mots, et la plupart du temps ces mots que j’invente sont réellement existants en français (bien que peut-être un peu archaïques). Alors je lui ai parlé d'un groupe de facebook avec lequel je m'identifie un peu dans quelques aspects (plus les culturels que les politiciens). Je profite que je raconte ici l'anecdote pour diffuser l'adresse du groupe : http://www.facebook.com/group.php?gid=13652117642
Bon jorn i salut a totes i a tots!
diumenge, de març 22, 2009
Hispanoparlants monolingues versus catalanoparlants poliglotes - monolingual Spaniards versus polyglot Catalans
Bon jorn i salut a totes i a tots!
dijous, de març 19, 2009
Violència desproporcionada dels mossos d'esquadra contra els estudiants
Bon jorn i salut a totes i a tots!
diumenge, de març 15, 2009
Perdonaria en Salvador Sostres una japonesa que parlés espanyol en comptes de català?
sobre unes “cambreres japoneses que no saben dir quasi cap paraula”.
Bon jorn i salut a totes i a tots!
dimarts, de març 10, 2009
FREE TIBET - Els tibetans no són xinesos
La persona amb qui parlava ja sap allò què penso d’ell perquè sempre que hem comentat alguna cosa l’hem tinguda; perquè una de les coses que m’empipen és que els comentaris més assimilables a la ideologia ecspanyolista me'ls defensi un votant de CiU. En fi, en aquest cas ha estat allò tan fastigosament psicopàtic de “els xinesos van alliberar els tibetans del jou feudal, teocràtic i servilista que els oprimia i ara, de fet, són més lliures, porque poden ser tibetans i tenir els mateixos drets que els xinesos, fins al punt que el mateix Dalai Lama es contentaria en esdevenir un funcionari a sou de Beijing”.
D’entrada, si això fos veritat, això del “alliberament”, el Tibet seria un estat sobirà amb un govern tant, o tan poc, democràtic com ho permetés la potència que n’exerciria el protectorat (com si diguéssim allò que és l’Irak pels americans, o allò que era Ucraïna pels soviètics), però no és així, en absolut, és simplement un intent a l’ecspanyola de fagocitar els veïns. I per acabar, els altres raonaments, que també han sortit, sobre que el Tibet ja estava abans sota sobirania xinesa, tampoc no tenen cap sentit després d'una ocupació militar. Ja va sent hora de deixar d'usar la interpretació de la història, tant d'una banda com de l'altra, els pobles han de ser allò que vulguin ser, al marge de la història.
De tota manera tampoc no m’estranya que el moviment d’alliberament vagi més enrere que endavant, atès que la màxima figura opositora és un líder com el Dalai Lama, que per fer-se tolerar entre els principals mandataris del mon, s’ha convertit en més-o-menys-pro-xinès, és a dir, partidari de renunciar a l’alliberament i de contentar-se amb una autonomia. Es tracta de la síndrome de vençut aposentat; és el mateix que els va passar als catalans que van entrevistar-se amb el president americà Wilson quan aquest els va prometre suport per la independència de Catalunya i ells van respondre que no la volien, que sols pretenien una reestructuració d’Ecspanya. Així ens va a catalans i a tibetans ! Es pensen que la prudència pot ser un respir i no ho és, és traïció i és la principal llavor de l’aniquilació. No pot haver autonomia ni federalisme com a conseqüència d’una invasió, només a partir de d’una autèntica sobirania. Els tibetans no són xinesos !
Bon jorn i salut a totes i a tots!