Després de llegir el comentari del Saül Gordillo sobre l'entrevista a l'Uriel Bertran que li feu ahir la Mònica Tarribas, i també de seguir el xat al d'ahir a Vilaweb al Jaume Renyer, així com tots els debats i les polèmiques d'aquests dies, per internet, amb els partidaris de l'ala dretana d'ERC, penso que els que ens ho mirem de fora ens aclariríem més si els apliquéssim la prova del políticalcompass.
5 comentaris:
Estic d'acord amb els nous benvinguts ,visca la independencia
a mi em surt:
Derecha/Izquierda Economicista: -0.62
Anarquismo/Autoritarismo Social: -2.92
seria interessant que enlloc de votar cada 4 anys a tot un programa electoral, se'ns preguntés per separat cada una de les preguntes del test. En format si/no.
déu n'hi do, doncs has sortit prou centrat!
El meu resultat:
Economic Left/Right: -7.25
Social Libertarian/Authoritarian: -4.77
En realitat, hi ha molts més eixos polítics que aquests. Hi ha la qüestió també de "globalisme"-"localisme", o la qüestió d'"naturalisme"-"humanisme", o la qüestió de "idealisme"-"materialisme". I moltes d'altres, encara. Una objecció a les classificacions polítiques pluri-axials és el fet que en el nostre món hi ha una gran polarització entre els qui participen del control de mitjans de producció i del qui són fora. Els primers tendeixen cap a la "dreta econòmica" i els segons cap a l'"esquerra econòmica". Són les circumstàncies les que determinen el grau d'autoritarisme propugnat per uns i altres. Quan el capitalisme entra en crisis com en l'actual, la "dreta econòmica" es fa més "intervencionista" i "autoritària": sobretot hi ha mala maror social (que no és cas d'ara, en termes generals). L'esquerra econòmica es fa més i més llibertària quan més desprovista és del suport de l'estat vigent o d'estructures pròpies (sindicats, partits, etc.). Com més a prop és el conflicte, més predominen les tendències autoritàries, que s'enfilen a un extrem en mig d'un conflicte obert. Les atituds llibertàries dominen més en escenaris calmats, o en aquells àmbits que queden fora del conflicte (com ara, l'activitat sexual o la religiosa, que ara semblen matèria individual i progressivament queden fora de conflicte social).
Tu t'apropes més a les meves coordenades.
Ja et dono la raó, ja, en la teva reflexió.
De tota manera trobo que aquest es força últil en el nostre entorn i en les nostres circumstàncies actuals.
Publica un comentari a l'entrada